Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Publicitat de COM Ràdio dels partits de la selecció espanyolaCOM Ràdio ha trencat una norma no escrita, la que seguien fins ara les emissores d’expressió catalana de no retransmetre en directe els partits de la selecció espanyola de futbol.

Ni Catalunya Ràdio (pública), ni RAC 1 (privada), per citar les dues principals emissores generalistes en català, no han cregut mai convenient trencar la seva programació habitual per retransmetre els partits de futbol d’Espanya, ni tan sols a l’Eurocopa de fa dos anys a Suïssa i Àustria, quan es va proclamar campiona.

Aquests mitjans sí que retransmeten sempre els partits del Barça i l’Espanyol, com també ho fa la COM.

La novetat és que l’emissora impulsada per la Diputació de Barcelona aposti de forma tan clara i rotunda per retransmetre els partits de “la roja” al Mundial de Sud-àfrica en català. La setmana passada ho va fer només per ona mitjana i per internet, però a partir de demà, amb el partit de vuitens contra Portugal, la retransmissió també es podrà escoltar per FM, que és la freqüència principal de la COM i que arriba a tot Catalunya (l’ona mitjana s’escolta poc, de fet la COM hi té una programació alternativa, de continguts adreçats als nouvinguts). El comunicat fet públic avui pel departament de premsa de COM Ràdio diu que el pas a la FM es fa “en resposta al gran interès d’audiència que ha generat fins ara la narració en català dels partits de la selecció espanyola”.

L’equip que retransmet els partits ho fa des dels estudis de Barcelona i està format per Sergi Mas –col·laborador habitual de l’emissora i conegut aficionat “periquito”-, David Fleta, que narra el partit, i Joan Batllori, cap d’Esports de la casa, que hi posa els comentaris.

La retransmissió dels partits de la selecció espanyola de futbol sí que és habitual a les emissores catalanes que treballen en cadena (RNE, SER, Onda Cero, COPE, Punto Ràdio…), però sempre en castellà. Fins ara, en el món radiofònic, s’havia considerat que els oients que escolten els partits en català no solen estar interessats en la selecció espanyola. Però els alts índexs d’audiència a Catalunya dels partits retransmesos per televisió en castellà (1.500.000 persones i un 65 % de share al partit de divendres passat entre Espanya i Xile) posen en dubte aquest apriorisme. La pregunta del milió és: quantes d’aquestes persones veuen el partit pel “morbo” de veure si perd Espanya?