Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

lavanguardia09082010

La Vanguardia destinava ahir, quart aniversari de l’Estatut, el seu titular de portada a parlar de la crisi del Partit Socialista de Madrid. Uns fets -una simple roda de premsa on s’anunciava la participació a les primàries de la federació d’un partit en una comunitat autònoma- que també va destacar TV3, amb connexió en directe inclosa.

Així doncs, l’enfrontament entre Tomás Gómez i Trinidad Jiménez es va convertir en la primera notícia de política per a dos dels principals mitjans de Catalunya que potser així preferien passar per alt que, quatre anys després de la seva aprovació amb tots els honors, l’Estatut es troba més en entredit que mai.
Per la seva banda, tant El Periódico com Catalunya Ràdio sí que han apostat per recordar, en primer lloc, les eufòriques paraules de Maragall: “Avui, el nou Estatut de Catalunya entra en vigor. Per tant es pot dir que tenim una nova constitució a Catalunya”. Una declaració que avui en dia sembla una broma de mal gust i que més enllà de les picabaralles polítiques hauria de servir per reflexionar a fons sobre les possibilitats i límits del famós encaix de Catalunya a Espanya.
Però sembla que a l’estiu manquen notícies pròpies i s’accentua la tendència dels diaris de mirar de trobar-ne a Espanya. Així, la fotografia de “les Obama” amb els Reis espanyols ha estat reproduïda, excepte a l’Avui i El Punt, a tots els rotatius de Barcelona, València i Palma, encara que potser en aquest cas es pot argüir que la trobada es va donar al Palau de Miravent.