Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

companysAvui se celebra el 70 aniversari de la detenció del President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, a Bretanya per part de policies franquistes i la Gestapo alemanya. Però aquesta efemèride ha estat passada per alt per a la majoria dels grans mitjans del Principat, tot i que serà recordada amb un acte institucional.

Avui a Aar Baol, el poble bretó on Companys va ser arrestat es col·locarà una placa commemorativa, es llegiran diferents parlaments i s’interpretaran dues peces de Pau Casals amb la presència del vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira i l’alcalde d’Aar Baol, però ni TV3 ni cap de les dues principals emissores de ràdio, Catalunya Ràdio i RAC1, han vist oportú informar-ne, almenys de moment, a l’espera de que en facin alguna crònica de l’acte un cop hagi passat. Pel que fa als diaris impresos a Barcelona, sols El Punt/Avui n’ha dedicat una pàgina i ho ha destacat en portada. La resta no n’ha fet cap menció tot i trobar-nos a meitats d’agost, on la manca de tensió informativa s’ha de suplir allargant polèmiques com la del “top manta” o tornant a destacar la prohibició dels vels musulmans. En canvi el seguiment dels diaris digitals ha estat prou rellevant, amb el recordatori del president màrtir com a primera notícia en força portals. També els mitjans bretons se n’han fet ressò.
Lluís Companys va ser l’únic president democràtic assassinat pel feixisme durant la Segona Guerra Mundial i 70 anys després la seva condemna a mort no hagi estat revocada ni l’Estat espanyol -a diferència del francès o l’alemany- mai hagi demanat perdó per aquell crim. És per compensar aquesta mancança històrica que la Comissió per la Dignitat ha preparat una sèrie d’actes que resseguiran tot el seu periple, començant per avui mateix a Aar Baol, continuaran per Madrid -on Esperanza Aguirre encara no els ha donat el permís- i finalment el Castell de Montjuïc a Barcelona, on va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940. Esperem que amb millor cobertura mediàtica en un futur.