Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

segadorsEl Periódico recupera per a l’edició d’avui una acció de desobediència del 12 de juliol passat en que es va segar un camp de blat de moro transgènic per explicar “l’amenaça” de “l’activisme radical antitransgènics”. Curiosament, els mateixos fets no van ser considerats notícia quan van succeir. Un titular gens neutral -“La ‘guerrilla’ antitransgènics posa Catalunya en el seu punt de mira“- en el que és tot el país el que es troba sota setge, avisa del que ve al darrere.

En un reportatge a doble pàgina, el diari del Grup Z tira de tots els tòpics del llenguatge criminalitzador per advertir que “els Mossos d’Esquadra han investigat els fets i temen una escalada en aquest tipus d’accions ecologistes radicals”. La mateixa paraula “radical” surt cinc vegades i el portaveu del grup de desobediència civil de l’Estat francès que va reivindicar l’acció, “Les Faucheurs Volontaires” [Els segadors voluntaris] -un col·lectiu que compta amb 6.700 militants declarats, entre ells personatges públics com José Bové- “diu que s’anomena Raphaël”. I ell encara té dret a un nom. Els seus col·legues catalans no passen de ser “fonts de l’entorn ecologista més radical”.

L’única resposta al debat social i ambiental dels transgènics és, sembla ser, la policial. Segons el reportatge, els Mossos d’Esquadra -que tampoc en cita cap nom- “donen un grau de credibilitat rellevant al comunicat”, “van expressar la seva preocupació” i tenen un “pitjor escenari”, en un llenguatge molt similar al que s’empra quan es parla, per exemple, de possibles amenaces terroristes.

A pesar de l’àmplia cobertura l’article no es posa en contacte amb la xarxa “Som lo que Sembrem” que ha liderat el rebuig als transgènics a casa nostra -encara que si és nombrada de passada en una peça complementària. Tampoc es pregunta a cap responsable del Govern perquè a Catalunya hi ha 27.000 hectàrees sembrades amb cultius transgènics ni se li demana a cap portaveu del Parlament perquè mai es va admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular per regular aquests conreus que comptava amb el suport de 106.000 persones.