Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

neutralitatActualment és possible navegar per internet a la pàgina que es desitgi o utilitzant el navegador o programari que es decideixi sense notar cap diferència substancial en els resultats. És per això que es diu que la xarxa és neutral. Però això podria canviar?

Doncs segons les grans companyies proveïdores d’internet hauria de fer-ho.

Abans de l’estiu, el president de Teléfonica César Alierta ja “prevenia” que no es podia obligar als operadors de xarxa a realitzar totes les inversions sense que els proveïdors de continguts no haguessin de pagar res. Però ha estat amb la reentré de després de les vacances que s’ha generalitzat l’ofensiva de les companyies de telecomunicacions amb comunicats i declaracions quasi simultanis de Teléfonica, Vodafone i Yoigo. Els arguments són també molt similars. Com resumeix el periodista d’Expansión Miguel Ángel Uriondo al seu bloc, Teléfonica argumenta que “l’internet actual no és sostenible” doncs el tràfic per la xarxa està creixent tant que “amenaça una zona de perill” i “no és just que tots els usuaris paguin el mateix sigui quin sigui el seu nivell de descàrregues”.
Però segons els experts, sembla que l’objectiu final de les companyies no seria tant la fi de la tarifa plana generalitzada com aconseguir la possibilitat legal de controlar l’internet dels seus usuaris, el que els donaria una gran avantatge a l’hora d’entrar en el mercat de continguts. Si això passés, es podria donar el cas hipotètic que Telefónica desenvolupés el seu propi navegador i que, per garantir-ne uns usuaris, vetés o dificultés l’accés a Google als seus abonats. Una possibilitat que destruiria la xarxa tal i com l’hem coneguda fins ara.
Lluny del que pugui semblar, aquest no és un debat actual, tal i com recorda José Alcántara al seu bloc i ni tan sols és estatal. També a la Unió Europea i als Estats Units el debat sobre la neutralitat de la xarxa està en plena efervescència, amb diferents propostes segons els interessos de les companyies.
Per això, l‘Associació d’Internautes ha iniciat una campanya exigint a la Comissió Europea més transparència en el procés de consultes i al govern espanyol una llei que obligui a les operadores de telecomunicacions a garantir la neutralitat a la xarxa. Una proposta que ICV ja ha registrat al Congrés espanyol com a projecte de modificació de la Llei General de Telecomunicacions. La setmana passada el parlament xilè aprovava una norma en aquest sentit.

2 Comentaris