Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

portaveus etaEls titulars de la majoria de diaris de Madrid i Barcelona van ser més opinatives que mai el diumenge per presentar el vídeo en que ETA anunciava que ja feia mesos que havia decidit suspendre els seus atacs.

I no sols opinaven, sinó que ho feien, amb poques excepcions, en la mateixa direcció. Els titulars d’El País i La Vanguardia eren fins i tot el mateix, amb un “insuficiente” a la decisió d’ETA que el rotatiu madrileny posava entre cometes per deixar caure que es referia a les declaracions governamentals, però que el diari de Godó feia directament seu. La caverna mediàtica se situava en la mateixa línia, sols que de forma més combativa, entrant a valorar la declaració com a “farsa”, “trampa” o directament negant-ne la declaració. Sols les portades de l’Avui, El Punt i Público es recordaven que l’anunci implica també una “esperança”.
Els titulars valencians, per la seva banda, encara que seguissin el corrent a les reaccions governamentals, eren molt més descriptius.
La diferència la van marcar, i de llarg, els diaris bascos, que majoritàriament i sense prejudici de la seva tendència política, van optar per destacar l’anunci de treva sense valorar-lo. Una tendència que s’emmarca en la que van seguir la majoria de grans mitjans internacionals, que van destacar l’anunci del grup armat en les seves portades, a desgrat de la primera reacció del govern espanyol de negar-se a fer una declaració oficial i de restar-li importància. Des de la BBC, que inicialment va difondre el vídeo amb l’anunci de treva, -i que per això seria acusada per una reportera de TVE de “tenir molt bones relacions amb el món d’ETA”- fins a altres canals internacionals com CNN o Al Jazeera i diaris com The New York Times, Le Monde o La Repubblica van destacar el pas fet per l’organització basca.
Un reconeixement que es troba a faltar a la premsa estatal que, parafrajesant la portada de El Periódico- “es repeteix”.