Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

llei transparènciaLa  Llei de Transparència i Accés dels Ciutadans a la Informació Pública no és sols una promesa del programa electoral del PSOE que es manté sense complir des de 2004, sinó que és una obligació contreta per l’Estat espanyol amb la signatura de l’Acord d’Aarhus de les Nacions Unides el 1998 i el  Conveni d’Accés a Documents Oficials del Consell d’Europa.

Però a pesar d’aquests compromisos i que l’Estat espanyol ja n’és l’únic de la Unió Europea que no té una norma similar a excepció de  Xipre, Malta i Luxemburg, sembla que Madrid no té cap pressa per tirar endavant la llei.

Però, què és una Llei de Transparència i Accés dels Ciutadans a la Informació Pública? Dons és una norma que reconeix el dret a accedir a la documentació pública per part de qualsevol ciutadà -sense que hagi de justifacar-ho- i obliga a les administracions a facilitar-la amb un termini màxim de temps. Una legislació d’aquest tipus impediria que l’Ajuntament de Los Almendralejos (Extremadura) negués la informació sobre l’ubicació d’una refineria a una associació ecologista i, per tant, evitaria que l’Estat espanyol pogués ser condemnat per un Comitè de l’ONU, tal hi com vam avançar la setmana passada. Tampoc caldria que per saber quins contractes va signar el Govern valencià amb l’empresa Orange Market s’hagués d’arribar al Tribunal Constitucional, tal com els va passar als diputats del PSPV.
Però la part més misteriosa és que sembla que des de mitjans d’agost l’executiu espanyol té ultimat un avantprojecte de llei sobre la matèria coordinat per la vicepresidenta primera María Teresa Fernández de la Vega, tal hi com va avançar una filtració de El País, el periodista del qual és l’únic que ha tingut accés al document. Però ja ha passat un mes d’aquesta notícia i el Consell de Ministres continua sense enviar el text al Congrés ni donar cap tipus d’explicació.
Aquesta actitud ha estat criticada per la Coalición ProAcceso, una plataforma d’ONGs i entitats civils que fa anys que demana una llei d’aquest tipus. Des de ProAcceso s’ha criticat tant la demora com el secretisme amb que s’ha desenvolupat tot el projecte, un “mal començament per a una llei de transparència” i demana poder participar en el procés d’elaboració de la norma.
Tot i la falta d’informació, algunes veus que estan seguint el procés ja han criticat algunes de les  mancances de l’esborrany difós per El País, com en el bloc del periodista Juan Varela o, aquest altre del periodista d’investigació d’Interviú Daniel Montero, molt més crítica.
Excepcions a banda, sobta la manca d’interès que ha mostrat la professió per una llei que està vinculada molt estretament a l’exercici del periodisme d’investigació.