Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Vaga general 29SEls periodistes i altres treballadors dels mitjans de comunicació tenen les seves pròpies raons per sumar-se a la vaga general del proper 29 de setembre. Això defensen, si més no, els sindicats que representen la majoria del sector, siguin les centrals de classe o les associacions sectorials com el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el de les Illes Balears o la UPIFC – Sindicat de la Imatge.

Durant les darreres setmanes es venen realitzant assemblees a les redaccions i actes públics per explicar els motius de la vaga als treballadors de la comunicació. L’acte central d’aquesta campanya es va realitzar al Col·legi de periodistes, amb la intervenció dels secretaris generals de CCOO, Joan Carles Gallego, el d’UGT, Josep Maria Álvarez i el president de l’SPC, Ramon Espuny. Durant les seves intervencions els diferents sindicalistes van remarcar com el sector es troba immers en una “triple crisi” -la revolució digital, els canvis en la publicitat i l’econòmica general- que de moment ja ha significat 3.000 acomiadaments a tot l’Estat espanyol i ja s’acumulen més de 5.000 periodistes a l’atur. Empresa rere empresa, quasi tot el sector de la comunicació s’ha vist afectat per uns Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que amb la nova reforma laboral haurien estat més durs i haurien suposat més acomiadaments i menys indemnitzacions. A més, denuncien, amb la nova legislació empitjorarà la precarització d’una de les professions més inestables. Una situació que el propi degà del Col·legi, Josep Maria Martí, va resumir amb una lapidària sentència: “mai com ara la nostra professió havia estat tan precària, havia tingut tant d’atur i havia patit tants condicionants que afecten la qualitat de la informació”.
I és que el periodisme no és una feina qualsevol, recorden des de l’SPC, sinó que “afecta directament la qualitat de la democràcia”, el que sembla que “importa poc als empresaris de comunicació”.
Des dels sindicats convocants es fa una crida a seguir de forma massiva la vaga del 29, que en el cas de les redaccions de premsa escrita serà el 28 per tal que no hi hagi diaris el 29. També han avisat que només acceptaran serveis mínims en alguns mitjans públics per tal de respectar el dret a la informació de manera que es pugui oferir el 50% de la programació informativa habitual.
Ara per ara s’ha fet pública l’adhesió a la vaga dels comitès d’empresa del Grupo Z, El País i el Comitè Intercentres de l’Agència EFE, i s’espera que durant els propers dies s’hi vagin sumant la resta de les grans empreses de la comunicació.