Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

microEl 29 de juliol, i sense que cap de les publicacions especialitzades en comunicació -inclosa aquesta- se’n fes ressò, el Govern aprovava Projecte de Decret dels Serveis de Comunicació Audiovisuals sense Ànim de Lucre a Catalunya, en un desenvolupament de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya.

Segons manifesta el propi redactat del Decret, aquest té com a objecte “determinar les condicions per fer possible l’accés de les entitats sense ànim de lucre a l’espai públic de comunicació”, doncs reconeix que els serveis que presten aquest tipus de mitjans de comunicació són “uns importants instruments per a capacitar la ciutadania i estimular-la per a participar activament en la societat civil, enriqueixen el debat social i representen un instrument de pluralisme intern”.
Doncs tot i aquesta declaració d’intencions que, a priori, semblaria afavorir l’existència i presència de les ràdios i televisions de l’anomenat tercer sector, algunes de les ràdios lliures més importants de Catalunya ja han mostrat la seva disconformitat i critiquen, primer de tot, que el projecte s’hagi fet públic un 29 de juliol, en època de vacances, quan “és més difícil” generar el debat social i presentar les al·legacions pertinents.
En un comunicat fet públic per Ràdio Contrabanda -que ja fa quasi vint anys que emet a Barcelona- es denuncia que el decret “delimita el dret a un bé públic -l’espai radioelèctric- el qual ha ser de lliure accés per a la societat civil”, sotmet els mitjans comunitaris a “traves burocràtiques” i limita les llicències possibles quan “tots han de tenir dret a un lloc en l’espai radioelèctric”.
Però per a aquesta històrica estació, el més important són és mancances del Decret, al que li troben a faltar -“acord amb les recomanacions del Parlament Europeu i de l’Associació Mundial de Ràdios Comunitàries”- una reserva de l’espai radioelèctric -que proposen que sigui d’un terç tal i com es va aprovar recentment a l’Argentina,- requisits i concursos de llicències adaptats a la realitat d’uns mitjans que “que treballen voluntàriament, amb dedicació parcial i de forma horitzontal i participativa” i la garantia que “les associacions o fundacions vinculades a entitats comercials, partits polítics i organitzacions religioses no siguin considerades dins la categoria de mitjans sense ànim de lucre” així com “obligacions de transmissió del senyal als operadors de cable”.
Aquestes demandes també les subscriuen altres emissores com Ràdio Bronka, Ràdio RSK o Ràdio Pica, així com associacions per la comunicació social com Community Media Forum Europe i L’Assemblea per la Comunicació Social i denuncien que l’actual decret “el que fa és il·legalitzar i criminalitzar els mitjans de comunicació no comercials de Catalunya.”