Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La retallada social del Govern espanyol a les tertúlies matinals

protestes-retallada-sindicatsAquestes són les conclusions més contundents a les que arriba un informe de Media.cat, realitzat conjuntament amb l’Observatori de la Cobertura de Conflictes de la universitat Autònoma. L’estudi, realitzat pel professor de la UAB i director de l’OCC, Xavier Giró, i el periodista Oriol Andrés, analitza les opinions defensades davant la retallada social del Govern espanyol del passat mes de maig a les tertúlies líders en audiència a Catalunya: Els matins de TV3, El Matí de Catalunya Ràdio i El Món a RAC1 -amb una audiència sumada de 900.000 persones- conduïdes, respectivament, per Josep Cuní, Manel Fuentes i Jordi Basté.

Segons es demostra al document, titulat “La retallada social del Govern espanyol a les tertúlies matinals de TV3, Catalunya Ràdio i RAC1”, els convidats van acceptar de forma majoritàriament acrítica les polítiques governamentals -presentant-les com “necessàries” o, fins i tot, “insuficients”- per 22 dels 48 participants, mentre que sols dotze en van criticar el seu “contingut antisocial”. En la mateixa línia, una decisió política, com és reduir el dèficit, va ser “acceptada de forma quasi unànime com un axioma” -“era necessari”o “era inevitable”- i sols una minoria -sis contra 57- de les opinions van demanar retallades de pressupost enfocades en una altra direcció, mentre que la resta van justificar que “la crisi la paguin els menys desafavorits”.

Els autors també retreuen a les tertúlies la seva manca de contextualització i que a penes recordessin que la crisi va ser generada a partir de les pràctiques especulatives d’uns bancs que van haver de ser rescatats amb milers de milions de diners públics, generant bona part de l’endeutament públic que ara s’ha de reduir. Per a Giró i Andrés, una de les claus d’aquesta uniformitat es deu a que “la majoria dels 48 participants en les tertúlies pertanyen a estrats socials que van des del perfil

de professional liberal fins a empresaris o integrants de les classes més afavorides”, el que afavoreix la perspectiva d’uns segments socials determinats. També hi manca presència femenina -nou dones contra 39 homes,- el que “tampoc facilita perspectives de gènere”.

Finalment, l’estudi demostra que el marc de referència majoritari dels tertulians és l’estatal, en prejudici del català -al referir-se a mitjans d’aquest territori- o internacional -per ser una temàtica d’abast mundial.

Un Comentari

  1. 29-S: vaga general i més… « dietarihumbert

    […] Informe de media.cat sobre “La retallada social del Govern espanyol a les tertúlies matinals” L’observatori crítics dels mitjans media.cat ha contribuït també a la vaga general a la seva manera: dedicant el seu darrer informe, presentat dilluns, a “La retallada social del Govern espanyol a les tertúlies matinals”. Ho expliquen així en la crònica que n’han fet al mateix media.cat: […]