Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

directaAquest premi és atorgat per l’Associació Josep Vidal i Lecha de Reus a projectes, grups o campanyes dedicades a la defensa i foment de la pau, el desarmament i l’ecologia. El nom de l’associació fa referència al darrer magistrat que, al 1939, va abandonar el Palau de Justícia, camí de l’exili a França. Després de França, Vidal i Lecha s’exilià a Mèxic i els EUA, des d’n va mantenir un constant activisme pacifista.

El premi Memorial de la Pau 2010 es va instituir el 1985, quan va ser concedit a Arcadi Oliveres –qui va felicitar als nous guanyadors amb un “compartir-lo amb vosaltres, amb anys entre mig, em dona vitalitat”,- i està acompanyat d’una dotació econòmica de 6.000 euros.
El jurat de l’edició 2010 ha decidit per unanimitat premiar el setmanari Directa per “la dignitat a l’hora d’exercir la professió des de la independència, el rigor i el compromís amb la justícia”. A l’acte de lliurament, el president del Jurat, Martí Solivella va llegir un fragment dels “10 manaments de la manipulació” de Noam Chomsky i va remarcar que havien escollit la Directa per “no seguir cap precepte d’aquest decàleg”.
El redactor de la Directa David Fernández ha assegurat a Media.cat sentir-se “molt il·lusionat” amb el premi i afirma “recollir-lo amb humiltat i com un esperonament per a seguir treballant”. “La Directa és la redacció catalana amb més insubmises condemnades en ferm, així que ens escau molt bé un premi deidcat a la lluita per la pau”, ha reblat Fernández.
Directa és un setmanari d’informació crítica nascut el 2006 per l’impuls d’activistes socials en el camp de la comunicació i periodistes independents. En aquest sentit és un mitjà atípic, doncs és un setmanari realitzat quasi totalment de forma voluntària. Al moment de recollir el premi, des de la Directa es va voler dedicar a “tots els subscriptors i col·laboradors que fan possible el projecte”.