Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

mossos-29S

La vaga general del 29 de setembre continua portant cua. Però lamentablement no es parla de si el govern tira enrere algun aspecte de la seva controvertida reforma laboral o renuncia a retallar les pensions, si no que tot el debat mediàtic se centra en els avalots que es van viure al centre de Barcelona durant aquella jornada.

Ja llavors, activistes socials van acusar els Mossos d’Esquadra de realitzar accions molt agressives que provoquessin una reacció violenta que portés a l’actual panorama i desviar l’atenció de les causes de la vaga. Però tan si va ser una estratègia planificada o no, el cas és que des del 29-S ha tornat amb força als mitjans el discurs dels “violents” i els “antisistema”, s’han produït detencions -com la d’ahir a la matinada del sindicalista de TMB Josep Garganté- i s’han amenaçat amb el tancament de mitjans digitals alternatius.

Davant el discurs únic de la gran majoria de mitjans i polítics han sorgit diverses iniciatives contra la “criminalització dels moviments socials” amb la intenció d’oferir un contrapès a aquesta visió. Una d’aquestes propostes ha estat el manifest signat per cent professors d’universitats catalanes on es denuncia que “s’ignora, s’amaga, es desinforma i mai es dialoga amb el ventall de propostes i alternatives que des d’aquests moviments socials s’estan fent arreu” i que s’utilitzen “certs  episodis violents” per criminalitzar aquests moviments socials i “desviar l’atenció ciutadana dels conflictes reals en els què estem immersos més que mai a la nostra societat”. Per als signants -entre els que destaquen pesos pesants de la docència al nostre país, com Josep Fontana, Manuel Delgado, Arcadi Oliveres o Manuel Castells- la mateixa etiqueta d’“antisistema” és una “invenció mediàtica”. Dimarts 19 d’octubre al migdia es realitzarà un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya per presentar el manifest i anunciar noves accions.

Pel professor de la UPF, Raimundo Viejo, aquest és un espai que ja es va iniciar després de les fortes càrregues contra els estudiants que protestaven contra el Procés de Bolonya i que es vol que sigui permanent. “Ja s’ha acabat l’època en que els catedràtics progres se solidaritzaven amb el moviment obrer. Ara la precarietat també s’ha instal·lat a la universitat i els treballadors d’aquesta hem de participar las processos socials com uns més”, continua Viejo, qui denuncia que va ser colpejat per la policia el dia de la vaga per participar en una asseguda. Aquest manifest, explica, “és una resposta necessària a una actitud dels mitjans i els polítics que s’està passant de la ratlla i que posa en perill la mateixa democràcia”. Per a Viejo, si el sistema de representació funciona la violència es fa impossible, “però actualment cada cop som més els que estem fora dels sistemes de representació política i sindical i no ens queda més remei que optar per la revolta, com va ser el cas de l’ocupació pacífica del banc de Plaça Catalunya”. L’única resposta a aquesta acció de visibilització del problema, denuncia, ha estat la repressió policial.

Una altra iniciativa similar ha estat la campanya engegada pel diari digital Kaos en la Red. Aquest mitjà va ser assenyalat per la tinent d’alcalde de Barcelona,Assumpta Escarp, com una de les webs que “fomenten la violència” i que caldria tancar. En resposta a aquestes declaracions Kaos en la Red ha promogut un manifest que a hores d’ara ja ha estat signat per més de 1.600 persones i 200 organitzacions socials d’arreu del món en defensa de la llibertat d’expressió i contra la criminalització dels mitjans alternatius. Manel Márquez, fundador de Kaos en la Red, no es cansa de repetir que “som de gent de pau i no acceptarem que ens desprestigiïn o criminalitzin. Amenaces com les de la senyora Escarp són l’autèntica violència”.

Un Comentari