Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

tv-sense-fronteresAhir, el Ministeri espanyol de la Presidència feia públic el seu veto a la Iniciativa Legislativa Popular ‘Televisió sense Fronteres’ que demanava una llei que garantís que totes les televisions en català es poguessin veure a tot el territori de parla catalana. Així, per primer cop, una ILP era aturada sense ni tan sols arribar al Congrés i, d’un sol cop, es llençaven a la brossa la voluntat de les 650.000 persones que van signar la proposició de llei.

L’executiu espanyol basa el seu rebuig en l’alt cost que significaria l’aplicació de la normativa per als pressupostos públics i s’acull a l’article 134.6 de la constitució que estableix que “tota proposició o esmena que suposi l’augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris requerirà la conformitat del govern per a la seva tramitació”. També assegura que no hi ha cap raó política per vetar la recepció de TV3 al País Valencià i que aquesta s’ha de fer mitjançant els acords de reciprocitat tal i com s’han fet amb Aragó i les Illes Balears. El que no diu el comunicat és que l’acord amb el Govern valencià es troba blocat perquè aquest demana un nou múltiplex de TDT per a signar-lo, al que s’ha negat el Ministeri d’Indústria.

Uns arguments que ni tan sols han convençut a la mesa del Congrés, que, per unanimitat, ha exigit al Govern que aporti més dades que li permetin justificar la seva negativa a tramitar la ILP.

A pesar dels esforços governamentals, s’ha fet evident el nerviosisme del PSOE -negant-se fins i tot a debatre públicament la proposició de llei- davant qualsevol iniciativa que ajudi a vertebrar l’espai de comunicació i cultural català. Un nerviosisme que s’entén en clau espanyola però que pot ser suïcida a les properes eleccions autonòmiques de la primavera. Uns 250.000 valencians -un 12% del cens- han estampat la seva signatura en aquesta campanya, una xifra que no és menyspreable electoralment, tal com ho recorda Vicent Partal en el seu editorial.

Acció Cultural del País Valencià -promotora de la ILP- denuncia que no ha rebut encara cap comunicació oficial per part del Govern espanyol i assegura que “estudiarà els arguments tècnics i jurídics abans de donar una resposta”, però assegura que “n’hi haurà i serà política”. També Esquerra i Compromís han denunciat la “manca de voluntat” de Madrid per resoldre aquest tema.

Per altra banda, excepte l’Avui/El Punt, cap de les capçaleres de Barcelona ni del País Valencià s’ha fet ressò de la notícia, que sols ha estat destacada per alguns digitals com Vilaweb o Nació Digital. Paradoxalment, tampoc el portal de notícies de la CCMA, el 3cat24.cat ha publicat els fets.