Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

octubreXarxes socials, mitjans digitals, suports tecnològics, interacció entre els usuaris, les pràctiques dels més joves i quina influència té en la vida social, cultural i política. Tot aquesta revolució comunicativa centrarà l’interès del XIX Congrés dels Mitjans de Comunicació, que s’inaugura avui al Centre de Cultura Contemporània Octubre de València, emmarcat en els actes dels XXIX Premis Octubre d’Acció Cultural del País Valencià.

“Al llarg de les seves edicions, en aquest Congrés ja havíem tractat diversos aspectes de l’avenç tecnològic en la comunicació -explica el sociòleg Rafa Xambó, un dels coordinadors de continguts- però enguany hem volgut centrar-nos específicament en com aquests avanços influeixen en les formes que tenim d’accedir a la informació i també en quin tipus d’informació accedim”. Per a fer possible aquest objectiu el Congrés -que se celebrarà d’avui i fins divendres- s’omplirà amb les reflexions de fins a una dotzena de professors d’universitat, com Rosa Franquet, Dolors Palau, Josep Lluís Gómez Mompart o Igor Sádaba. També intervindran, però, experts provinents d’altres àmbits, com el director de FUNDACC, Joan Sabaté, i blocaires periodistes digitals com Juan Tur, Enric Gil, Juli Esteve i Artur Balaguer.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

“En aquest moment hi ha una convivència entre el model tradicional, en que molta gent encara s’informa per la premsa o la televisió, i un nou model encara per definir en que tenen molt de pes internet, les xarxes socials i els mòbils -continua Xambó.- Un model que conté moltes amenaces -com la propagació de rumors o mentides- però també moltes oportunitats, només cal pensar en com seria el País Valencià, informativament parlant, sense internet”. I és que el sociòleg defensa que l’activisme comunicatiu a la xarxa pot ser un bon remei davant la “berlusconització” de la informació que pateix bona part del Mediterrani Occidental.

Els Premis Octubre allargaran les seves activitats des d’avui fins divendres i, a més del Congrés de Mitjans de Comunicació, comptaran amb un Encontre d’Escriptors i un Congrés Mundial de Dones i Nacions entre altres activitats.