Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

ib3El 19 d’abril de 2007, Francesc Antich prometia davant de 10.000 persones que acabaria amb el “desastre” d’IB3 i que donaria estabilitat i millores laborals als seus treballadors. Tres anys i mig després, la situació a la ràdio televisió pública balear no només continua sense grans canvis, sinó que ara mateix s’està produint el canvi de l’empresa proveïdora dels serveis informatius, renunciant, altra vegada, a la creació d’un cos professional de periodistes propi de la casa.

Media.cat ha pogut parlar amb diversos treballadors de l’ens públic que han preferit mantenir l’anonimat a causa d’una situació que defineixen com a “convulsa”, i tots coincideixen a assegurar que el govern del tripartit ha fet una “política continuista del PP” respecte IB3 i que “s’ha renunciat a internalitzar totalment els serveis informatius”, tal i com demanava un document de la Comissió Tècnica de la ràdiotelevisió al Govern al mes de març d’aquest any. La insistència en els serveis informatius ve donada perquè aquests són una programació fixa -mai deixaran d’emetre’s- i perquè tenen relació directa amb la defensa de la llengua catalana i el servei de proximitat que, per llei, ha d’oferir IB3, amb el que és il·lògic subcontractar-los a empreses de serveis estandaritzats.

“Podem definir aquesta legislatura com una autèntica oportunitat perduda -afirma una de les fonts- doncs l’únic avanç que s’ha fet és la creació d’un cos d’editors a la ràdio [els de la televisió ja ho eren], una millora real però molt petita”. Segons aquest periodista, l’augment de la plantilla directa no serà superior a les 10 o 20 persones, encara que Pere Terrassa, director general d’IB3, avançava fa una setmana que serien entre 25 i 50 i que s’instauraria “un model mixt d’informatius on es combini producció pròpia externa”.

L’altre “avanç” -alguns dels treballadors ni tan sols ho veuen així- és la rescissió del contracte amb l’empresa SBT, que fins ara produïa els informatius d’IB3. “És que SBT simplement no oferia el servei per al qual se’l pagava -asseguren- i hi havia dies que durant hores ni tan sols feien el butlletí de la ràdio o n’emetien un de pregravat”. L’alt cost d’aquests serveis ha estat el detonant final per a que l’empresa pública hagi decidit convocar un nou concurs per a la producció dels seus serveis informatius. Sense que hi hagi dades concretes, algunes veus s’atreveixen a calcular entre un 30 i un 40% el marge de benefici de  la productora i es diu que Vértice 360 -una de les empreses candidates a agafar el relleu- va fer una oferta de reduir un 19% el cost del contracte sense tocar la plantilla. També s’assegura que hi ha treballadors oficialment adjudicats a IB3 que a la pràctica treballen per altres mitjans del grup de Jacinto Farrús, constructor i propietari d’SBT i altres mitjans. “Aquest contracte només pot entendre’s en el context del desgavell que hi havia durant el boom immobiliari. Ara, amb la crisi, és senzillament inassumible i tot i així han trigat més de tres anys en rescindir-lo. És difícil veure-ho com una cosa positiva”.