Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Informe Corredor Mediterrani

corredorUn ampli informe de media.cat -que ha inclòs el seguiment durant sis mesos a les referències al Corredor Mediterrani publicades a 17 capçaleres impreses de Catalunya i el País Valencià- ha conclòs que hi ha una absoluta unanimitat a l’hora de defensar la importància d’aquest eix ferroviari d’alta velocitat. L’estudi també observa un ampli consens d’administracions locals i autonòmiques i grups econòmics en favor de pressionar l’executiu espanyol per a que acceleri la construcció de les infraestructures necessàries i que els arguments econòmics pesen més que els polítics.

Sota el títol de “El Corredor Mediterrani a la premsa escrita catalana i valenciana”, aquest informe ha estat elaborat en col·laboració entre el Grup de Periodistes Ramon Barnils i l’Associació Catalana de Professionals i ha analitzat 388 notícies en que es fa referència al Corredor Mediterrani aparegudes entre l’1 de gener i el 31 de juny de 2010. Gemma Garcia i Carles Castro, responsables del mateix, asseguren que en un 74% de les aparicions, l’enfocament és essencialment econòmic i que el terme es fa servir indistintament per referir-se a l’àrea geogràfica i politico-econòmica de les terres mediterrànies, com al projecte de construcció d’una infraestructura ferroviària des d’Algesires fins a l’Estat francès seguint la costa. De totes formes, en quasi la meitat dels 113 reportatges en que el Corredor és l’element principal, es fa referència geogràfica exclusiva a Catalunya i el País Valencià.

Garcia i Castro també han destacat la poca diversitat de fonts citades, sobretot el ministre espanyol de Foment, José Blanco, i el lobby multisectorial Ferrmed, creat bàsicament per a la promoció d’aquest eix ferroviari. Pel que fa als arguments, la majoria d’articles estudiats es refereixen als avantatges econòmics que tindria la infraestructura i, en menor mesura, es critica la política de transporta del Govern espanyol i es reivindica l’oportunitat que suposa per ajudar a restablir llaços i espais d’enteniment entre Catalunya i el País Valencià.

Els mitjans analitzats són Catalunya i el País Valencià: La Vanguardia, El Periódico, Levante, Las Provincias, Avui, La Información, El Punt, Segre, Diari de Tarragona, Mediterráneo, Diari de Girona, Regió7, Diari de Sabadell, La Mañana, Diari de Terrassa, El 9Nou i el setmanari El Temps.