Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

senatMentre en plena campanya electoral autonòmica els polítics tracten de reinventar-se i combatre la desafecció ciutadana amb tota classe de trucs a la xarxa, al Senat espanyol sembla que li molesta enormement que els seus debats es comentin al Twitter. “Factors externs que degraden la imatge i la feina d’aquesta cambra” és com el socialista Josep Maria Esquerda i electe per l’Entesa va definir el seguiment del debat parlamentari sobre la neutralitat a la xarxa via el popular servei de microblocs.

Aquest debat paral·lel al que es tenia al mateix moment a la sala va ser un dels principals arguments dels grups parlamentaris per rebutjar una moció. Aquesta era una proposta d’un jove senador de Valladolid -assessorat per un professor de Dret Públic i conegut blocaire- defensava que tots els continguts d’internet hagin de ser tractats amb la mateixa prioritat i es prohibissin les discriminacions de cap tipus. La paradoxa és que la iniciativa sortia del membre del Grup Popular Ildefonso Pastor -amb suport tècnic de Enrique Dans, i va ser rebutjat per les formacions d’esquerres i nacionalistes.

Segons els socialistes, la propera setmana presentaran una nova moció defensant el mateix i sense les “trampes” dels popularistes, però David Ballota, redactor del digital especialitzat en temes d’internet, Nación Red, avisa que aquest projecte conté alguns “aspectes preocupants que amenacen la neutralitat a la xarxa enlloc de protegir-la”. Per Ballota, molt allunyat de les idees del PP, la seva proposta era “molt millor”.

Però més enllà del resultat de la votació i dels tripijocs de la vida política, és especialment gràfic que alguns senadors s’enfadessin pel fet que el debat es pogués seguir via Twitter amb un èxit més que notable entre la comunitat d’internautes de l’Estat espanyol. Una resposta que posa òbvies excepcions a les promeses de transparència i “democràcia 2.0” que es fan en campanya electoral i on sembla que la participació ciutadana només sigui positiva quan té poc èxit.