Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

albert

Albert Garcia rodejat pels policies denunciats el dia dels fets

Avui a la Ciutat Judicial de Barcelona se celebra el judici contra els tres agents de la Unitat d’Intervenció Policial -antiavalots- amb els números professionals 6.338, 10.822 i 12.359. Els acusen de coaccions i amenaces contra Albert Garcia, fotoperiodista professional i coordinador gràfic del Setmanari Directa, en el decurs de la  realització de la seva feina.

Els fets es remunten al 20 de desembre de 2008, quan Garcia, acompanyat d’una altre fotògraf va acudir a cobrir una manifestació en protesta per la mort d’un jove de 16 anys a mans de la policia a Grècia. Quan intentava prendre imatges d’una detenció, els agents encausats el van retenir i portar entre dues furgonetes. Segons Garcia -que anava degudament acreditat com a premsa- va ser colpejat, amenaçat i agafat pel coll, impedint-li realitzar la seva feina. Una trucada realitzada des del seu mòbil a la Directa va deixar gravades algunes de les amenaces i la reiterada negativa dels agents a identificar-se. Al fotògraf que l’acompanyava -i avui testimoni del judici- sols se li va demanar la seva acreditació.

Per Garcia “ja és prou” arribar a judici dos anys després dels fets, ja que explica que “la majoria de les denúncies d’aquest tipus acostumen a arxivar-se”. La que s’ha arxivat aquest cop, però, és la “contradenuncia” de la policia per desacatament a l’autoritat. A pesar del seu pessimisme, el nerviosisme dels agents és evident, doncs han contractat, per un judici de faltes, a un pes pesat dels advocats policials, Fuster Fabra, defensor, entre d’altres de l’ex-general de la Fuàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo i del que va ser infiltrat a ETA conegut com El Lobo.

De totes formes, el fotògraf espera que la vista sigui “un toc d’atenció” per a la policia, encara que sospita que després d’això les “coses podrien anar a pitjor”. I és que aquest no és el primer cop que Albert Garcia pateix l’assetjament policial. Ja el juny del 2007 va ser absolt de l’acusació de participar en una protesta okupa que havia estat cobrint i el proper 13 de desembre tornarà als jutjats, també com a denunciant, per un altre cas d’assetjament. Aquest cop es tracta de la persecució reiterada que va patir per part de l’agent de l’UIP número 7289, qui el va visitar reiteradament al bar on treballava parcialment com a cambrer i el va amenaçar si continuava realitzant la seva feina de fotògraf.

Garcia ha rebut importants suports del món del periodisme, especialment el Sindicat de periodistes de Catalunya i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, però el seu cas no fa sinó reflectir l’increment de la pressió policial a la feina dels periodistes, sobretot els que treballen als mitjans alternatius. Dos periodistes del mateix mitjà ja van ser acusats -i que posteriorment absolts- per els Mossos d’Esquadra mentre realitzaven la seva feina el passat 13 de març i també els fotògrafs del periòdic madrileny Diagonal denuncien un assetjament constant per part de la policia.

Un Comentari