Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

parlamento-europeoL’informe, presentat per un Eurodiputat popular i aprovat pel Parlament Europeu destaca la importància del “sistema dual” -públic i privat- en el mercat audiovisual per garantir “una programació diversa, al pluralisme dels mitjans de comunicació i a la diversitat cultural i lingüística”. Però reconeix que “s’està lluny d’aconseguir la situació ideal d’un sistema de radiodifusió equilibrat i dual amb dos pilars d’igual fortalesa”.

A l’exposició de motius de la moció es descriu com el servei audiovisual públic a la majoria de països es veu sotmès a “una creixent pressió i politització, un finançament deficient i una reputació decreixent”. A més, recorda que aquests mitjans no s’estan adaptant a internet i demana un esforç per digitalitzar els continguts i fer-los accessibles pels nous canals que com la xarxa o els mòbils.

Per això els eurodiputats reclamen als governs que acabin amb les “ingerències polítiques” i garanteixin la “independència i professionalitat” dels mitjans públics, tal i com es va aprovar al Consell d’Europa. Fins i tot arriba a demanar que l’existència d’un sector audiovisual públic potent i independent es posi com a condicionant en futures negociacions d’adhesió.

També apunta que a molts països existeixen grups privats on “no està clara la seva propietat” i que la credibilitat de molts mitjans privats ha estat posada en dubte pels seus “vincles amb potents conglomerats econòmics o perquè les seves fonts de finançament eren d’origen dubtós”.