Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Entrevista a Juan E. Tur, coordinador de l’Informatiu.com, digital independent del País Valencià

L’Informatiu acaba de celebrar el primer any. Podria donar algunes xifres?
Les nostres xifres de visites potser no són molt espectaculars. Els darrers tres mesos hem arribat als 20.000 usuaris únics mensuals i en un any duem un milió de visites acumulades. Sabem que som modestos, però s’ha d’entendre en el context valencià, on la gent que té el costum de llegir en la nostra llengua és minoritària. A més molt poca gent té el navegador configurat en valencià, amb el que és molt més difícil trobar-nos en Google. Les visites que tenim per “accident” són molt poquetes. La part positiva és que la gent que vol llegir en valencià ve ací, perquè no hi ha cap altre diari en esta llengua i que els nostres lectors són molt fidels.

I a un nivell més qualitatiu. Com valora la presència de l’Informatiu en un panorama mediàtic força monocolor?
No soc ningú pe dir-ho, però crec que l’Informatiu ha tingut influència. Quan vas als llocs ja no et cal presentar-te, la gent et coneix. És cert que el nostre públic és molt concret, gent amb un bon nivell educatiu, preocupada per la política, que busca aquest tipus d’informació, sabem que no som un mitjà de masses.

Com definiria, periodísticament, l’Informatiu?
Crec que nosaltres fem periodisme compromès i clàssic. Clàssic en el sentit de ser un contrapoder, de ser molestos. Publiquem coses que ningú més publica -encara que tothom ho sàpiga, tampoc és que fem un gran periodisme d’investigació- i açò fa que ens hagem guanyat el respecte de la gent i també que fem un poc de por a qui n’ha de tindre.

En aquest sentit heu destacat per la denúncia de la corrupció. Això us ha comportat problemes amb les institucions valencianes, acostumades a collar molt els mitjans?
No tenim publicitat institucional, el què és un handicap econòmic important i que no els passa a altres mitjans amb menys audiència que nosaltres però més amables amb el poder.
Però tampoc hem rebut cap altre atac més directe, no som tan importants i supose que saben que açò ens donaria més publicitat que altra cosa.
De totes formes, el problema no sols són les institucions governades per el PP. Nosaltres som independents de qualsevol partit, simplement fem periodisme, però sembla que als polítics els costa d’entendre, tots ens volen ubicar en un cantó o altre i potser açò és un símptoma de com de mal estan els mitjans. Els ciutadans han perdut la confiança en els mitjans, però crec que una bona part de la culpa la tenim els periodistes.

Com veu el panorama mediàtic valencià. És més dur fer l’informatiu aquí, on potser no hi ha una tradició de mitjans d’aquest tipus?
Els mitjans valencians estan, en general, prou controlats, no hi ha gaire periodisme crític, ni tan sols amb els casos de corrupció, que si bé ixen, ho fan d’una forma que és molt difícil d’entendre per algú que no seguisca els casos amb interès. Aleshores, potser sí en eixe sentit és més dur fer el que hauria de ser més normal.
Però en el que deies de la tradició t’haig de contradir. Hi ha una tradició periodística valenciana molt dura amb el poder, molt crítica i valenta que es remunta al propi Blasco Ibáñez. Si llegixes el que escrivia aquest home te n’adones que nosaltres no arribem ni a una desena part.

Els mitjans digitals són en general precaris econòmicament. Com és el cas de l’Informatiu?
Sincerament, estem lluny de ser viables, però la cosa està millorant. Personalment estic convençut que la publicitat vindrà a internet, on és més barata i eficient, però no puc dir quan passarà açò, primer haurà d’acabar la dictadura de les centrals de mitjans, que preferixen els grans diaris per interessos propis.
De totes formes l’Informatiu tenim un gran avantatge respecte altres digitals, i és que des del primer moment hem adequat molt les nostres despeses a la realitat, utilitzant al màxim les noves tecnologies, evitant l’ús d’un gran local, etc.
Però per un temps haurà de continuar el nostre esforç i els dels col·laboradors, que no es remunera com hauria de ser.

Com veu el tractament informatiu que es fa des de Catalunya del País Valencià?
A mi m’encanta Catalunya i mire TV3 i seguisc altres mitjans de Barcelona, però crec que la imatge que estos donen del País Valencià és molt simplificada. Sembla que l’únic que els interessa és el conflicte lingüístic, el que a hores d’ara ja és evidentment contraproduent. Ací passen moltes altres coses i moltes de positives i crec que els mitjans del Principat, sobretot els que diuen que se senten tan propers als valencians ho haurien de reflectir.
Una altra cosa és que es facen ressò dels casos de corrupció, que ens ajuda molt i que trobe molt important treure fora.