Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

estacio-perpinyaEl panorama mediàtic nacional sembla donar senyals de normalització. Potser petites, potser reversibles, però dóna alguns senyals al cap i a la fi. Una mostra és el tractament que han fet els diaris impresos a Barcelona de la inauguració del tram del TAV entre Figueres i Perpinyà. Tres capçaleres -Ara, Avui i El Punt- han recalcat la catalanitat de la capital del Rosselló, contra dos -El Periódico i La Vanguardia- que han parlat de la connexió entre “Catalunya i França”. L’únic diari espanyol amb redacció a Barcelona -El País- no va mencionar la notícia.

Els pessimistes -o potser els realistes- poden argüir que els dos estatalistes són molt més venuts que els tres nacionals i, fins i tot, que és dubtós considerar l’Avui i El Punt com a dos diaris diferenciats, i amb molta raó. Però també cal recordar que aquest panorama fa sols uns anys -abans de l’aparició de El Punt Barcelona i de l’Ara- hauria estat impensable i que la discussió entre veure el got mig buit o mig ple seria impossible.

A aquesta sensible millora del panorama imprès s’ha de sumar la força que estan prenent els diaris digitals en català, en general força clars en la línia nacional. Amb la trista excepció del portal de la CCMA, el 3cat24 -el més visitat- qui fa una notícia ambigua en que es destaca l’accés a París, però que sobretot, en una notícia anterior fa una setmana deixava molt clar que la la nova connexió entre Perpinyà i Figueres és una línia “Catalunya-França”. Els altres digitals més llegits -Vilaweb, Racó Català i Nació Digital- van destacar la intracatalanitat de la nova infraestructura.