Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

facaba_colAquesta setmana s’ha fet públic que la Fiscalia de Delictes Econòmics ha demanat al Col·legi de Periodistes de Catalunya tots els seus comptes entre els anys 2002 i 2010 per a una investigació que no ha precisat. El mateix Col·legi, en un comunicat assegura que cap directiu ni treballador de la institució ha estat citat a declarar i que no saben qui o què és l’origen de la investigació ni s’hi hi ha hagut una denúncia o és una actuació d’ofici. De totes formes la direcció del Col·legi s’ha compromès a col·laborar totalment amb la fiscalia i a facilitar tota la informació i documentació que li sigui requerida.

En declaracions a Media.cat, Cristina Rius, cap de comunicació del Col·legi, ha precisat que en tot cas el període investigat és el de l’anterior junta, pel que “no hi ha possibilitats” que les possibles irregularitats puguin ser atribuïdes a l’actual degà Josep Maria Martí, les ordres del qual són “actuar amb total transparència”. Qui, per aquest motiu, no quedaria lliure de sospites és Àngel Jiménez , actual gerent i que ocupa el càrrec des de fa deu anys.

Aquesta notícia arriba després que a les darreres eleccions de l’entitat, el març passat, la candidatura “Guanya el periodisme”  -encapçalada per Salvador Cot i recolzada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils- va denunciar pràctiques corruptes al Col·legi i va demanar una actuació de la Fiscalia. “Llavors la seva actuació va ser molt minsa -explica Joan Vila, president del Grup Barnils- i es va limitar a un acarament sense estudiar cap documentació”. La denúncia va ser arxivada i la candidatura de Cot va ser acusada de “joc brut” per part de la candidatura continuista “Un Col·legi útil per a tothom”, encapçalada per Martí, i que al final va aconseguir la victòria. Ara per ara no se sap si l’actual investigació té relació amb aquells fets, però des del grup “Guanya el periodisme” s’ha confirmat que no han tingut més contactes amb la Fiscalia des de llavors.