Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

HistoTubeLa repressió després de la batalla d’Almansa, els “passadors” pirenaics de fugitius del nazisme durant la Segona Guerra Mundial o la història de Menorca des del Talaiots fins a l’arribada dels anglesos. Tots aquests reportatges històrics en català eren presents a la xarxa des de fa temps, però per als mestres i docents, -i també per als afeccionats- segurament eren difícils de trobar o, a vegades, assegurar-ne la qualitat. Tot això és més fàcil des de fa unes setmanes, quan va aparèixer HistoTube, una televisió per internet especialitzada en la història -sigui quin sigui el període o la geografia- explicada en català.

La iniciativa corre a càrrec quatre joves historiadors i blocaires, Jordi Bonvehí –Històries manresanes, Lorien Casasús –Un Mataró no tan llunyà,- Dani Cortijo -altresbarcelones.com– i Agus Giralt, Memòria de Sants i Memòria del Poblenou. Tots ells es coneixen des dels temps de la facultat i a l’acabar es van especialitzar en història local i en explicar-la a través dels blocs, pel que la vinculació entre història i internet no els és desconeguda. Ara han endegat aquest nou projecte de forma col·lectiva, una cosa que “feia temps que teníem ganes de fer”, reconeix Giralt. És ell qui explica a Media.cat l’objectiu del portal: “Volem ser una eina útil, que faciliti la feina de recerca i difusió del material audiovisual”. La idea de recollir sols vídeos que estiguin en català està relacionada bàsicament en que “HistoTube està pensat sobretot per a la gent que es dedica a l’ensenyament, pel que els serà molt més pràctic tenir els documentals ja seleccionats en aquesta llengua”. Segons Cortijo “tot i que la presència del català a la xarxa té una bona salut, hi ha poc material audiovisual d’història en català” i el que hi ha està dispers. Per Bonvehí, “HistoTube és una selecció acurada de material ja existent a la plataforma YouTube”.

La iniciativa és totalment voluntària i des dels impulsors no l’han pensada amb objectius econòmics, sinó de difusió i està oberta a nova gent interessada en col·laborar-hi. En menys de tres setmanes ja tenen més de 50 seguidors a les xarxes socials i han rebut moltes visites, explica Giralt, qui està “encantat” amb la resposta rebuda.