Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

mani mallorca

Foto: Llibertat.cat

Què va passar a a Palma el 30 de desembre? Doncs, almenys, que entre 2.000 i 3.000 persones es van manifestar pel centre de la ciutat -en la tradicional marxa anual de la Diada de Mallorca- en reivindicació del dret a l’autodeterminació dels Països Catalans, convocades per la Plataforma 31D, que integra ERC, PSM i l’Esquerra Independentista de Mallorca. A l’acabar uns joves d’origen sahrauí van llegir un manifest en defensa de la llengua i el dret a decidir. També es va celebrar un concert i el Bloc va presentar una moció al Consell de Mallorca demanant que el 31 de desembre es reconegui com a Diada oficial de l’illa. També hi va haver alguns cops i empentes quan uns policies van intentar impedir que uns encaputxats cremessin una bandera espanyola, encara que un home va acabar amb un trau al cap i manifestants i vianants van rebre cops de porra, no hi va haver ferits greus ni detinguts i els propis manifestants es van encarregar de pacificar la situació formant una cadena humana entre la policia i els encaputxats.

Doncs bé, aquests incidents que, per la quantitat de gent implicada i la seva incidència política, perfectament serien qualificats d’anècdotes a qualsevol manual de periodisme, acaparen la majoria d’informacions sobre la Diada de Mallorca. Això no és estrany en capçaleres com El Mundo, habituades a criminalitzar l’independentisme -van destacar fets similars després de la manifestació del 10-J- i titula l’article amb un “Altercats en una marxa a Palma després d’intentar cremar una bandera d’Espanya”. Però ja és més sorprenent que el titular de l‘Ara fos quasi el mateix exacte: “Disturbis a Palma després de la crema d’una bandera espanyola”. Dins el text les coses canvien, però a favor del rotatiu madrileny, pel que almenys podem saber que hi havia una manifestació independentista per commemorar la Diada de Mallorca amb “més de 2.000 persones” i la participació de polítics del PSM i ERC. L’Ara en canvi, ni tan sols es nombren aquests fets i sols es parla de “manifestació independentista” -sense explicar les motivacions, participants ni convocants- i es deixa entendre que “cremar un cartró” o “pujar a una bastida” per penjar-hi una pancarta són incidents.

L’article, que ve signat pel genèric “Agències” evidencia les dificultats de fer un diari diferent si al final s’acaben emprant les mateixes fonts que els altres. A més, si no és té capacitat de cobrir personalment els actes, sempre es pot optar per reproduir l’ACN, tal i com fa l’Avui/El Punt, amb una crònica que també posa per davant els aldarulls, però que ho justifica perquè “aquests són poc freqüents a Palma”. Una altra opció, però, encara millor, és centrar la informació en el contingut polític de la Diada de Mallorca, tal i com fa Vilaweb, que ni tan sols es fa ressò dels aldarulls.

I per qui vulgui saber que va passar exactament en els aldarulls és recomanable la detallada descripció d’Enric Borràs a les pàgines del Diari de Balears, únic periodista que demostra que va ser realment al lloc i al moment dels fets.