Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

canal9La nòmina de desembre havia de significar un autèntic “aguinaldo” per a molts treballadors de Radio Televisió Valenciana (RTVV), doncs a pesar que la paga extraordinària ja s’havia anunciat que s’endarreriria fins després de Nadal, l’empresa s’havia compromès a abonar diferents complements i dietes que devia del 2008 i 2009.

Però molts s’han endut una desagradable sorpresa al veure que la direcció ha decidit de forma unilateral i sense previ avís, “recalcular” aquests deutes i reduir el seu import. En alguns casos es tracta de xifres de fins a 200 i 300 euros. “Això és totalment il·legal -explica Jaume Muñoz, membre del Comitè d’Empresa per la Intersindical Valenciana- doncs aquests plusos ja estaven aprovats i ara no poden retirar-se per part de l’empresa, doncs en dret laboral els terminis per a fer-ho s’acaben a l’any natural”. La darrera nòmina també ve rebaixada per la decisió de l’empresa de no pagar els increments del “plus conveni” dels últims anys i rebaixar aquest capítol a la quantitat que tenia el 2007. Una altra mesura que Muñoz qualifica d’il·legal.

La Intersindical ja ha anunciat que recorrerà la decisió de l’empresa i està segura de guanyar el cas, doncs “la legislació no deixa lloc a dubtes”. Però mentrestant, continua Muñoz, “La direcció de RTVV resol un problema de liquiditat immediata, ajorna el problema i continua posant pedaços enlloc de treballar resoldre el problema”. Un problema que és, segons ell, la “mala gestió de l’ens i la costum de fer el que els dóna la gana, sense tenir en compte les lleis o els procediments normals”.

Una mala gestió que ha portat a que el deute acumulat per la televisió autonòmica valenciana superi els mil milions d’euros amb la conseqüent manca de liquiditat que ja han començat a notar alguns proveïdors, propietaris de drets i, en aquest cas, els treballadors. Una part del problema és, segons Emilio Fernández, president del Consell d’Administració de RTVV des de fa 16 anys- que els consells estan “en mans dels polítics i no de professionals” i que “no efectuen” la seva missió de control. En contra del que es podria pensar, Fernández no ha dimitit ni ha anunciat el retorn de tots els seus salaris cobrats, sinó que ha demanat la privatització de Canal9.