Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

mossosjutjatL’Audiència Provincial de Barcelona ha absolt un agent dels Mossos d’Esquadra acusat d’un delicte de coaccions continuades contra el fotoperiodista Albert Garcia, coordinador gràfic del setmanari Directa, Els magistrats asseguren que no es poden acreditar tots els fets denunciats davant les dues versions “irreconciliables” tot i que reconeix les “paraules de to elevat” per part dels policies i que van inventar una motivació per identificar Garcia. Per al tribunal, el fet que Garcia acudís a manifestacions del moviment okupa és motiu suficient per a justificar la doble identificació, doncs considera que la seva presència com a fotoperiodista és sols una opinió del denunciant.

Els fets es remunten a desembre del 2006 i març de 2007, quan en menys de tres mesos el fotògraf va ser retingut, identificat i amenaçat en dues ocasions pel mateix policia, sense més explicació que les paraules “Tu ja saps perquè” i amb clars advertiments sobre la seva activitat gràfica. Aquest és el segon judici en que Garcia acusava agents de la policia autonòmica per coaccionar-lo i amenaçar-lo en relació a la seva tasca professional. En l’anterior, els acusats també van ser absolts al no tenir el jutge en compte una gravació on es podien escoltat les amenaces inferides per un dels agents.

En un comunicat, el Setmanari Directa ha qualificat els fets d’una prova més “de les dificultats tècnico-legals per combatre la impunitat policial i una nova mostra de carta blanca a l’actuació d’un cossos antiavalots que han protagonitzat episodis impunes de brutalitat” i recorden altres casos com els atacs a periodistes durant la manifestació dels estudiants anti-Bolonya, que mai han estat investigats.

L’advocada del fotògraf, Montserrat Salvador, ha qualificat la sentència de “molt poc valenta”. “Més encara”, ha afegit, “quan hi havia prou elements incriminatoris per a un resolució condemnatòria, quan existien testimonis imparcials –els clients del bar- i quan encara el ministeri públic ha mantingut l’acusació en tot moment”. L’advocada ha manifestat que “es torna a evidenciar la primacia de la versió policial per sobre la paraula d’un particular que ha patit un abús i que durant tres anys ha mantingut la seva voluntat que és fes justícia”. Salvador ha aprofitat per destacar la “improcedència i anomalia” i “del fet que durant el judici l’advocat defensor de l’agent requerís insistentment per la ideologia del denunciant i els seus vincles amb el moviment d’okupacions. “És Impropi d’un Estat de Dret criminalitzar la víctima i, de passada, la dissidència social”.

Garcia ha anunciat que no recorrerà davant la impossibilitat de fer-se càrrec dels alts costos econòmics i morals, tenint en compte que el primer judici ha trigat gairebé quatre anys a produir-se. “La justícia no és ràpida ni barata” ha afegit. Tot i això assegura que tornarà a denunciar qualsevol abús, “doncs sinó la impunitat encara seria més gran”.”