Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

mossos cinemaEl dissabte 22 a la nit es desallotjaven 418 persones de l’antic Palau del Cinema de la barcelonina Via Laietana que l’havien ocupat per cridar a la vaga general convocada per la CGT i altres sindicats el proper dijous 27. L’acció va servir perquè un Felip Puig ufanós advertís que “s’havia acabat la impunitat”, amb una clara referència a la suposada permissivitat que la gestió de Joan Saura a la Conselleria d’Interior havia significat per a les accions de desobediència. Puig va felicitar-se per “l’impecable” acció policial i va informar que s’havia aconseguit una ordre judicial per efectuar el desallotjament. Avui s’ha sabut que va mentir.

De fet, des del primer moment els ocupants desallotjats ja van denunciar que els agents no van ensenyar cap ordre judicial, però sembla que pocs periodistes van decidir contrastar la informació. Avui, segons publica l’Avui, s’ha sabut que el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, el magistrat José Antonio Cruz de Pablo, en funcions de guàrdia dissabte, no va autoritzar el desallotjament sinó que els Mossos van actuar assegurant que l’edifici portava menys de 24 hores ocupat, cosa que els permetia actuar sense necessitat de garanties jurídiques. “Una argumentació que –en paraules de l’advocada Blanca Rivas- no està recollida en cap llei. El que es fa és forçar el Codi Penal, que exigeix voluntat de permanència per imputar l’ocupant, i interpretar de forma unilateral que abans d’aquest temps no hi pot haver aquesta voluntat”. De totes formes, l’edifici en realitat duia més de cinc dies ocupat, tal i com s’havia fet públic dies abans en un vídeo difós, entres d’altres, per l’Ara, i com la majoria de mitjans van recordar el mateix dissabte.

Per Ermengol Gassiot, un dels portaveus de l’ocupació de dissabte, “els mitjans van incórrer en absurdes contradiccions a l’afirmar en el mateix text que l’edifici duia dies ocupat i que els Mossos actuaven segons el principi de les 24 hores”. Una actitud acrítica que va continuar, per exemple, amb la publicació d’informes policials sense qüestionar-ne la validesa –tal com va fer El Periódico al explicar que dels ocupants “13 eren anarquistes, 39 independentistes i 126 antisistema”, sense caure en què els fitxers per motivacions ideològiques estan expressament prohibits per la legislació i que els Mossos podrien estar cometent un delicte al elaborar-los.

Així, allò que la Conselleria d’Interior ha venut com un gran èxit podria ser, en realitat, l’inici d’una perillosa deriva cap a la impunitat policial basada en les mentides als jutges i als mitjans de comunicació. Mentides, però, que corren el risc d’estavellar-se de nou als jutjats, com ha passat aquesta mateixa setmana amb les absolucions dels detinguts durant l’anterior vaga del 29-S. Llavors els Mossos també van preferir anteposar els comunicats de premsa a la recerca de proves fiables i ara els jutges han acabat donant la raó als que llavors van denunciar les detencions indiscriminades.