Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

eleccions_ensenyamentSi hi ha una acció que implica directament un col·lectiu de 74.344 persones, que a més ofereix un dels principals serveis públics i que a la darrera legislatura va protagonitzar un dur conflicte amb el Govern i encara s’ha de veure com quedaran les coses amb l’executiu entrant, no seria considerat notícia per qualsevol estudiant de periodisme? Doncs si ens referim a les eleccions sindicals que ahir va celebrar el personal docent de l’ensenyament públic de Catalunya, sembla que no, almenys per a la gran majoria de mitjans.

Segons el recull que fa el sindicat majoritari del sector, la USTEC, sols els diaris Ara i El País –el segon amb un breu,- Diari de Girona pel que fa a la seva demarcació i el digital La Malla han considerat aquest fet com a prou rellevant com per a fer-ne una notícia. Vilaweb en va fer una prèvia ahir, però sense fer-ne seguiment i des de Media.cat hem trobat també una referència al digital Llibertat.cat. Clar que sempre es pot argüir que la participació just va arribar al 35%, però amb aquest cobriment mediàtic la qüestió seria saber quina és la causa i quina la conseqüència.

“Les notícies laborals estan perdent pes als mitjans, i a més es limiten sols a conflictes puntuals, sense quasi context i sovint menystenint les versions sindicals”, explicava la portaveu de CCOO, Dolors Llobet, al darrer informe de Media.cat. Unes afirmacions que corrobora una simple cerca a l’hemeroteca d’El Periódico. La paraula “USTEC” sols dóna quatre resultats, a pesar que sols en els dos darrers cursos el sindicat ha convocat sis vagues a l’ensenyament.

Els seguiments en profunditat de les qüestions laborals es limiten, bàsicament, als conflictes de serveis públics que afecten molta gent, posant l’èmfasi, generalment, en les molèsties causades en els usuaris. Un exemple recent seria la darrera vaga de zel dels maquinistes de rodalies de Barcelona. Durant els dies que va durar el conflicte RAC1 va realitzar dues entrevistes relacionades amb el tema, al conseller de Territori, Lluís Recoder, i al director general de Viatgers de Renfe, Enrique Urkijo, que, segons la pròpia ràdio “coincidien” en considerar als maquinistes “d’una altra galàxia”, se suposa que tan llunyana que no van poder acostar-se als estudis a explicar la seva versió.