Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

obiang-i-duranAvui viatja una delegació oficial del Congrés espanyol a Guinea Equatorial sense que el tema hagi transcendit especialment. El fet no seria d’estranyar si el viatge no hagués estat precedit de certa polèmica política per la crítica que n’han fet diputats de diferents grups, el destí no fos una de les pitjors dictadures africanes, especialment mimada pel Regne d’Espanya, i els mitjans no acabessin de descobrir –fa sols unes setmanes- que les plàcides democràcies socialdemòcrates àrabs eren en realitat terribles dictadures.

De les capçaleres que s’editen a Barcelona o que hi tenen delegació, sols Público fa esment al viatge –i a la polèmica- mitjançant una nota d’EFE en que Teodoro Obiang és descrit com a “president”, sols considerat “règim dictatorial” pels grups minoritaris IU i ERC, que s’han negat a acompanyar la delegació encapçalada per José Bono, president del Congrés, i Josep Antoni Duran i Lleida, president de la seva comissió d’afers exteriors. La presència de Duran a diverses portades –en relació a unes declaracions sobre el finançament- fa que el silenci sobre el viatge encara sigui més cridaner. Les darreres informacions sobre el país africà daten del 30 de gener, quan La Vanguardia i El País van fer-se ressò de la presa de possessió d’Obiang com a president de torn de la Unió Africana. De nou, la nota d’EFE només s’hi referia com a “Cap d’Estat”, encara que El País hi afegia “dictador” al titular.

Entre els digitals, el silenci també ha estat total al portal de la CCMA i sols Vilaweb ha fet un seguiment molt acurat del viatge i de la denúncia associada de diputats com Joan Tardà.

Les relacions de l’Estat espanyol amb Guinea són d’allò més vergonyants des de fa anys, amb el suport institucional a la dictadura d’Obiang sigui quin sigui el color del Govern de Madrid i amb la col·laboració constant de CiU, sota la batuta de Duran, qui hi té una llarga relació. Ja al maig del 2008 va presidir una comissió d’observadors internacionals a les eleccions parlamentàries. En el seu comunicat oficial –en uns comicis que els partidaris d’Obiang van guanyar per un 99% dels vots- s’assegurava que “la jornada electoral representa un nou pas cap al procés de democratització de la República de Guinea Equatorial”.