Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

cofrentsEntre quinze i vint activistes de Greenpeace es colaven ahir a la central nuclear de Cofrents i escalaven la torre de refrigeració principal per penjar una pancarta i realitzar una pintada. Aquesta central nuclear tenia una vida útil programada de 25 anys que acaba el proper 19 de març i ara el Govern espanyol està estudiant prorrogar-ne el permís de funcionament 15 anys més. Una decisió que mereix, com a mínim, un debat seriós, serè i públic, tenint en compte que una central nuclear no és una torradora.

Va ser per a forçar aquest debat que els activistes de Greenpeace van realitzar l’acció esmentada i si bé l’èxit mediàtic de la mateixa ha estat inqüestionable, sembla que no han aconseguit que les informacions se centrin en allò que volien destacar. Deixant de banda els mitjans de Catalunya, on l’acció ha tingut menys ressò, al País Valencià els titulars de portada dels dos principals diaris del cap i casal s’han centrat en aspectes que es podrien considerar secundaris. “Assalt”, “vigilant ferit” i “burla de seguretat” dominen els titulars de Levante i Las Provincias. Canal 9 no ha pogut ser inclòs en aquest estudi perquè el vídeo penjat al seu flamant web no s’executava.

En una acció perfectament planificada, els ecologistes van crear una distracció –un simulacre d’entrada- mentre el gruix dels activistes trigava pocs minuts a tallar la doble tanca amb una serra radial i fins i tot foradava una tercera tanca electrificada sense que se n’expliqui la tècnica. Tenint en compte la sensibilitat d’una instal·lació nuclear és sorprenent que això es pugui realitzar de forma tan ràpida.

Però ambdós diaris prefereixen centrar la seva informació en la versió emesa per la delegada del Govern espanyol al País Valencià, Ana Botella, qui va destacar que hi havia guàrdies de seguretat ferits –tres o quatre, sense que enlloc s’expliqui el perquè de la imprecisió- i descrivia l’acció com una “agressió” i una “entrada amb violència”. Versió a la que s’apuntaven decididament els rotatius. Las Provincias posa la paraula “pacífica” entre cometes per descriure l’actuació de Greenpeace i Levante explica tres vegades que un vigilant va necessitar punts de sutura sols per deixar entendre –a la tercera vegada- que la ferida es va produir amb la radial ja apagada i de forma accidental. Les ferides rebudes pels activistes –un d’ells va ser mossegat per un gos- a penes hi són referides i Levante acaba la seva notícia amb una frase un cert inquietant: “En altres llocs, abans de preguntar es dispara”. El fet que, segons Greenpeace, l’ONG informés a la central sobre els fets que s’estaven produint –el que en part explicaria perquè ningú no va disparar- no s’explica a cap dels dos diaris.