Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

valencia tv3Ahir a la nit milers de persones omplien de goma gom la Plaça de la Mare de Déu de València en una protesta convocada de forma anònima des de les xarxes socials per exigir el retorn de les emissions de TV3 al sud del Sènia i que es va convertir en un crit de ràbia contra un govern que ja fa temps que ha saturat la paciència d’una bona part de la societat valenciana. Els crits de “Volem TV3” i “Llibertat d’expressió” es van transformar en “President a Picassent” i “TV3 sí, Gürtel no”, resumint la sensació de frustració dels milers de manifestants per la impunitat amb que campa la corrupció i la prepotència en terres valencianes.

Després d’un cap de setmana de mobilitzacions espontànies –divendres 300 a València, dissabte 1.500 a Castelló, 500 a Borriana, un miler a Oliva i un altre a Gandia i 100 a Pedreguer, dilluns 500 més a Alcoi- aquesta setmana es presenta densa en convocatòries. Per avui mateix n’hi ha preparada una a la Universitat Jaume I a les 12 del migdia, dijous al matí a la Universitat de València i a la tarda a la plaça Sant Llorenç de València, a la de l’Ajuntament de Pego i la Major de Nules i dissabte a la plaça de la Farola de Castelló. I a cada moment que passa es van sabent de noves mobilitzacions que es convoquen espontàniament.

També a Catalunya s’han produït manifestacions en solidaritat, com la de les 300 persones que ahir es van manifestar a l’Eixample barceloní o les altres 300 que es van concentrar davant l’ajuntament de Reus.

Mentre, la xarxa continua bullint d’indignació. Cinc dies després del tancament de TV3, l’etiqueta #sensesenyal continua entre les deu més utilitzades a l’Estat espanyol i les edicions digitals dels diaris –inclosos alguns tan anticatalanistes com Las Provincias- són plenes de comentaris crítics amb la mesura.

La contundència de la resposta comença a fer pensar a alguns dirigents del PP que potser han tibat massa la corda i que, a tres mesos d’unes eleccions, no els convé despertar tantes antipaties. Ahir mateix, l’alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València, Alfonso Rus –que va saltar a la fama per dir “gilipolles” als mestres que empraven la paraula “aleshores” enlloc d’“entonces”- admetia que tot i que no li agradava TV3, “no havia vist bé aquesta decisió”. En aquesta línia, el grup municipal del PP a Castelló ha acceptat una moció de l’oposició que s’aprovarà dijous en contra del tancament de les emissions de TV3. Al nord del Sènia era la diputada popularista Alícia Sánchez-Camacho qui s’oferia com a “mitjancera” al creure que “hi ha voluntat per totes les parts implicades i per tant l’acord és possible”. Després de quatre anys de converses sense fructificar és, com a mínim, curiós el sobtat interès de Sánchez-Camacho.