Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dossier L’apagada de TV3 al País Valencià

castello tv3

Fotografia: L'Accent

Les xarxes socials d’Internet, i en particular Twitter, han estat determinants a l’hora de marcar l’agenda informativa dels mitjans sobre l’apagada del senyal de TV3 al País Valencià. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe L’apagada de TV3 al País Valencià i l’impacte de les xarxes socials d’Internet, que analitza la cobertura dels fets realitzada a nivell audiovisual, escrit i digital els dies 17, 18 i 19 de febrer.

L’informe elaborat per Media.cat revela que els punts de més intensitat del hashtag #sensesenyal, impulsat pel diari digital Vilaweb i que en el seu moment més àlgid (divendres 18 a les 12h) va arribar a suposar el 0,05% del tràfic mundial de Twitter, han precedit els períodes de màxima intensitat informativa de TV3, el canal 3/24 i Catalunya Ràdio. L’informe constata en les seves conclusions “que la pressió ciutadana a la xarxa té conseqüències directes en el tractament dels temes d’interès social, i que els mitjans són permeables a les seves dinàmiques”.

Així mateix, l’estudi també assenyala que els mitjans adscrits a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb l’excepció del portal 3cat24.cat, han reaccionat tard i no han prioritzat la informació sobre l’apagada en les seves agendes temàtiques. En el darrer Telenotícies emés abans de l’apagada, la notícia només ocupava trenta segons de l’informatiu, i només en una ocasió, en l’edició del migdia de dissabte, l’apagada va ser el tema principal de l’espai informatiu de referència de Televisió de Catalunya. Media.cat considera que es tracta d’una cobertura “molt moderada, sobretot si tenim en compte que, en el cas de Televisió de Catalunya, l’apagada de les emissions suposava una pèrdua substancial de la seva audiència potencial”.

Finalment també conclou que els mitjans digitals són els qui han donat una informació més actualitzada i constant dels fets. Capçaleres com Vilaweb, Nació Digital o Directe.cat, així com les edicions digitals de l’Ara o Levante-EMV, han ofert a la seva audiència continguts específics i diferenciats. A més a més, l’anàlisi de la cobertura dels mitjans impresos editats a Barcelona i València revela que la línia editorial en relació a la clausura de TV3 no depèn de què el centre de decisió del diari estigui radicat a a Catalunya o al País Valencià. El tractament de rotatius del Principat com Ara, Avui o El Punt, intens, continu i favorable a les emissions, és més similar a la del valencià Levante-EMV que no pas a la de la resta de diaris del Principat. Així mateix, la cobertura de La Vanguardia o El Periódico, fluixa i intermitent, s’aproxima més a la de la capçalera valenciana Las Provincias, únic rotatiu que justifica editorialment la decisió presa pel Govern valencià.