Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

homofobiaUna breu notícia titulada “Dues lesbianes exigeixen una pensió alimentària a un donant d’esperma a Alemanya” era la més llegida avui a l’edició digital de La Vanguardia i acumulava a quarts d’onze del matí més d’un centenar de comentaris, la gran majoria dels quals contraris a les dues dones. El text, de sols 13 línies, està signat com “agències” i cita la revista alemanya Der Spiegel com a font. En aquest breu espai explica com un professor de 52 anys va respondre l’anunci de dues lesbianes que buscaven un donant d’esperma amb qui “s’havien compromès a no exigir-li compensacions financeres” però que després de quatre anys li han acabat demanant una pensió alimentària per al nen, pretensió que tindria la seva base legal en el dret germànic.

La notícia ha estat reproduïda al nostre país, com a mínim, per Las Provincias i ha tingut un ressò important en webs en castellà –sobretot d’Amèrica Llatina- no sols mitjans importants, sinó també fòrums i agregadors de notícies, sovint acompanyada de comentaris com “insòlit”, “cria corbs” o “quina barra”. El text sempre és pràcticament exacte i en altres mitjans se cita les agències AFP i Colpisa, pel que tractant-se del mateix text el més probable que Colpisa hagi difós un cable de l’agència francesa.

El problema comença quan es busca la font original en alemany. Al web de Der Spiegel no surt cap referència a la notícia. Es podria donar el cas que el setmanari no pengi tot el seu material al web, encara que és estrany que no n’inclogui ni tan sols una referència i més si és té en compte que és una notícia destinada a tenir tan d’èxit internacional. Dels mitjans en alemany només ho publica l’Hamburger Morguen Post, a més d’alguns rebots –una mitja dotzena- a fòrums i blocs, en alguns casos d’extrema dreta. El text no dóna massa detalls addicionals als del cable d’AFP.

Però suposant que no hi hagi hagut cap error en aquesta feble cadena informativa sí és ressenyable el ressò que ha tingut una notícia intranscendent i redactada de forma clarament esbiaixada –no surt l’opinió d’una de les parts a la que s’acusa directament d’incomplir una promesa- sense que cap dels mitjans s’hagi esforçat a fer-ne cap matís. Posats a publicar informacions d’aquest tipus s’hauria pogut explicar que al setembre passat als EUA un donant de semen va anar als jutjats per exigir la paternitat d’una mare lesbiana.