Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’opacitat de la Casa Reial espanyola arriba, a vegades, als nivells de les monarquies absolutes dels països àrabs, el que fa que, en l’era de la hiperinformació es posi ella mateixa en situacions absurdes. Les fotografies difoses ahir durant la la recepció del President xilè en les que es veuen clarament –molt en el cas de les imatges de Reuters i menys en les d’EFE i El País- dos hematomes a les bosses oculars del monarca han generat fortes especulacions a la xarxa sobre l’estat del Rei i El Mundo fins i tot col·locava el tema a la portada de la seva edició en paper.

En realitat el tema no donaria més de si, si no fos per la resposta oferta per la Casa Reial: el Cap d’Estat “no pateix cap tipus de malaltia i atribueixen les ombres blavoses de les parpelles a un efecte òptic”, segons informa Ara. Un argument que es podria qualificar fins i tot com a ridícul, ja que qualsevol fotògraf mínimament expert pot distingir com aquestes ombres no tenen res a veure amb cap efecte òptic i que no són, en cap cas, produïdes per les lents fotogràfiques. I més si és té en compte que les marques apareixen en imatges preses per diferents màquines. El fet que en unes fotografies s’apreciïn més o menys està relacionat amb el nivell de contrast que li hagin aplicat els fotògrafs.

Però per a demostrar de forma definitiva la seva versió, des de la Casa Reial van enviar a El Mundo noves fotos on les taques havien desaparegut. Un altre digital de tendència monàrquica exhibia les imatges de la recepció reial al mateix dia a la nit –sense els presumptes hematomes- com a prova de l’error, encara que sense mencionar que les fotografies del matí són de Reuters –o sigui una empresa periodística- mentre que les de la nit són de TresG, una agència de moda i publicitat.

Però el que genera tot aquest tipus d’especulacions i rumors, al final, és la històrica opacitat de la Casa Reial fins i tot en temes que a priori serien fàcils d’entendre com el seu estat de salut, tenint en compte que Joan Carles de Borbó ja té 73 anys. Però no sembla que la institució monàrquica acabi d’entendre com es gestiona la informació a l’era d’internet.