Tribunals mediàtics

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa uns dies em mirava la tertúlia de Cuatro que va acabar amb el processament d’Àngel Sala, director del Festival de Sitges, per presumpta exhibició de material pornogràfic. Al programa, cinc opinòlegs d’aquests que un dia saben d’això i l’endemà d’allò altre, pontificaven en perfecta formació –mai he entès perquè li diuen debats- sobre una pel·lícula que no havien vist, deien una bajanada rere una altra i finalment es divertien emboscant el mateix Sala.

El resultat: Sala imputat per un jutge. No és el primer cas – el segrest i judici a El Jueves per injúries al Cap d’Estat va començar a la tertúlia de Tomate- i tampoc serà l’últim. Això mateix demanaven a crits fa una setmana els d’Intereconomía pels organitzadors del Carnestoltes de Terrassa, encara que aquests, de moment, tenen poca influència i no aconsegueixen fer alçar cap jutge del sofà indignat pensant “A aquests els empuro jo i ja sabran el que es bo”. Però tal i com està el pati, temps al temps.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

El més divertit de tot és que la moda en aquests mateixos mitjans –i a vegades en els mateixos periodistes- experts en muntar tribunals mediàtics és denunciar la dictadura “progre” de la correcció política i fardar de dissidents perquè es malparla de les dones, els gais, l’islam o qualsevol altre suposat poder opressor que a l’hora de la veritat no té cap jutge que l’empari.

Ara mateix, la veritable incorrecció política és, com va demostrar Pepe Rubianes, criticar al Rei, Espanya o l’Església i tots aquells que et poden enviar davant d’un tribunal, plató televisiu de per mig.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.