Una mica d’influència

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Ja ens agradaria tenir una mica d’influència sobre TV3, respectant, òbviament, la professionalitat dels seus periodistes, però desgraciadament no és el cas”. Aquest és un dels últims laments d’en Josep Antoni Duran Lleida, president d’UDC, secretari general de CiU, president i portaveu del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats i màxim responsable de les negociacions bilaterals entre la Generalitat i l’Estat.

Poca broma, doncs: un dels homes que toca més cuixa del país (per no dir el que en toca més) es lamenta de no tenir “influència” sobre la televisió pública. Ras i curt, sense complexes.

Són temps difícils per al periodisme. No en tenen prou amb prohibir l’entrada de les càmeres als mítings i després imposar les imatges realitzades pel partit. No en tenen prou amb imposar l’ordre i la durada de les notícies de campanya. No en tenen prou amb prohibir fer preguntes a segons quines rodes de premsa. Mai en tenen prou.

L’explicació és, en el fons, senzilla: com deia en Ramon Barnils, “els mitjans de comunicació són els exèrcits del segle XXI”.
És per això que els polítics estan obsessionats a influir-los i digirir-los. En definitiva, a controlar-los. I aquí, creieu-me, no hi ha cap partit que se’n salvi. No hi ha cap sigla lliure de pecat. Anem pel pedregar i, al damunt, ara amb la crisi econòmica, els governs (siguin del color que siguin)  tenen l’excusa perfecta per fer retallar selectivament: “posats a retallar, tallem el cap dels qui no es deixen influir”.

Arribats a aquest punt, no puc evitar recordar les paraules sempre políticament incorrectes del valent Barnils: “La púrria que pretén passar per les nostres minories dirigents estava i està contra Vinyoli, viu o mort, perquè bevia. Una: la gent normal i corrent entén molt bé que Vinyoli bevgués, vista la púrria que duem lligada al coll. I dues: encara bevia poc”.
Barnils, com t’enyorem.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.