Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Enmig de l’intens debat sobre el futur de l’energia nuclear que ha generat la catàstrofe japonesa, el ministre espanyol d’Indústria, Miguel Sebastián, assegurava ahir en una compareixença al Ple del Congrés que la renovació de la pròrroga de la llicència de Cofrents per deu anys més s’havia pres “la vigília del sisme nipó, el deu de març”, segons recull textualment Europa Press. Però l’anunci de Sebastián no troba cap suport jurídic, no està publicat al BOE ni a l’Acta del Consell de Ministres, instància que havia de prendre la decisió. De fet, el dijous 10 de març no hi havia Consell de Ministres, que normalment es reuneix els divendres. El passat dimarts 15, la delegada del Govern espanyol al País Valencià, Ana Botella, declarava que encara s’estaven estudiant els informes sobre la possible pròrroga. Cap portaveu del ministeri ha volgut comentar aquest fet amb Media.cat.

A pesar d’aquestes incongruències, com a mínim estranyes, cap mitjà s’ha preguntat com és que el 16 de març es fa pública una decisió governamental presa sis dies abans i perquè s’ha mantingut en secret fins llavors. A pesar que el debat sobre el futur de Cofrents fa temps que és als mitjans i a la societat – inclosa una espectacular acció de Greenpeace que va ser portada a tots els mitjans valencians- i que s’esperava amb certa ànsia per demà, data de l’últim Consell de Ministres abans que finalitzi el termini per a prendre aquesta decisió, que és el 20 de març, l’anunci ha passat estranyament desapercebut. Canal 9 la limita a un comentari dins una notícia centrada en les noves proves de seguretat que haurà de passar la central, Levante sí que n’informa en una notícia pròpia però sense anar més enllà de transcriure les paraules del ministres, mentre que Las Provincias ho redueix a una simple frase de passada. Només l’edició valenciana d’El País explicita que la decisió va prendre’s “sense fer-se pública”.

Els mitjans analitzats a la resta del país, només l’Avui i Vilaweb –aquest darrer col·loca l’anunci de Sebastián a una decisió futura, però no cita la font d’aquesta informació diferent- destaquen la decisió en el titular d’una notícia, mentre la resta ho esmenten amb una sola frase dins textos centrats en les noves proves de seguretat o fins i tot més generals sobre el futur de l’energia nuclear a l’Estat espanyol.

Per José Luís García, portaveu d’energia de Greenpeace, la solució al misteri es trobaria en que “molt probablement la mesura encara no s’ha pres legalment i aquest anunci és en realitat un intent de condicionar l’opinió pública posant-la davant d’una decisió ja presa i irrevocable”, el que significaria que, o bé Sebastián va mentir o bé –davant la impossibilitat de consultar les actes de la sessió d’ahir pel web del Congrés- Europa Press i la resta de periodistes acreditats el va entendre malament. Però aquestes preguntes no se les ha fet ningú.