Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Nicolas Sarkozy no va deixar cap espai per al dubte: “per a protegir la població civil de la bogeria criminal d’un règim que, assassinant al seu propi poble, ha perdut tota legitimitat”.

La vigília del començament dels bombardeigs occidentals sobre el país nord-africà 40 civils eren assassinats a la plaça Tahrir de Sanà, al Iemen, recorda Santiago Alba Rico.
El mateix dia es dinamitava el monument de la plaça de la Perla, a Bahrain, després que tropes saudites envaïssin el país per sufocar les manifestacions pacífiques de l’oposició amb un cost de desenes de morts. A la mateixa Aràbia Saudita desenes de manifestants van ser detinguts.

Al llarg de la jornada es van repetir les manifestacions a l’Iraq a pesar que les anteriors havien provocat una dura reacció policial amb desenes de morts, detinguts i denuncies per tortura incloses.

Mentre els avions francesos, britànics i estatunidencs tombaven els avions de fabricació francesa des dels quals Gaddafi atacava Bengasi, milers de persones es manifestaven per tot el Marroc en demanda de democràcia que, segons La Vanguardia, la “policia va respectar”. Una setmana abans manifestacions similars havien estat durament reprimides amb desenes de ferits.

Simultàniament milers de manifestants reclamaven democràcia a Síria amb un mort a la ciutat de Daraa

Aquesta setmana la policia algeriana ha tornat a impedir violentament les manifestacions pro-democràtiques de l’oposició i avui mateix desenes de milers de persones fugen de Costa d’Ivori davant la situació de pràctica guerra civil que ha dut la negativa de l’ex-president Laurent Gbabgbo a acceptar la seva derrota electoral.

Una setmana abans Israel autoritzava la construcció de centenars de nous assentaments als territoris ocupats, desobeint així les nombroses resolucions de l’ONU i la legislació internacional que els prohibeixen. Més o menys per la mateixa data, un avió estatunidenc sense tripulant matava 35 persones al Pakistan, “sospitosos de ser combatents talibans”, segons oficials de l’exèrcit d’aquest país.

Però fins i tot algú com Joan B. Culla, que acostuma a justificar el dret dels estats a defensar-se de les revoltes internes sense prestar atenció a la desproporció de mitjans, entenia per que ha de ser Líbia concretament.

Però per als que es continuïn preguntant ¿perquè Líbia? poden mirar de llegir Robert Fisk.