Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El darrer informe de Mèdia.cat, presentat aquesta tarda a Tortosa evidencia com les quatre capçaleres impreses de Barcelona s’han supeditat al periodisme de declaracions i conflictes i han defugit fomentar un debat amb arguments científics i tècnics en el seguiment de la candidatura d’Ascó a acollir el cementiri nuclear. L’estudi, titulat ‘Anàlisi del tractament en la premsa catalana de la candidatura d’Ascó per acollir un magatzem de residus nuclears’ conclou que la gran majoria de notícies publicades sobre aquest tema han estat pràcticament monopolitzades per la polèmica política, d’una banda, i pel conflicte social entre partidaris i detractors de la instal·lació, de l’altra.

Aquesta investigació ha estat realitzada pel periodista Daniel Camon i l’ambientòloga Sílvia Martín per a l’Observatori Crític del Mitjans, Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació ESCACC. Per a elaborar-lo s’ha fet un seguiment dels continguts dels quatre diaris generalistes existents en el moment a Barcelona: La Vanguardia, El Periódico, l’Avui i El Punt durant el període de nou mesos des de que el govern espanyol va obrir el procés per presentar candidatures (desembre de 2009) fins l’agost de 2010. L’informe constata que més del 60% de les fonts consultades en el conjunt de peces publicades són polítiques, mentre que la suma del conjunt de les fonts científiques, ambientals, d’empreses i d’organismes amb responsabilitat energètica, està per sota del 5%. En aquest sentit, els diaris s’han limitat a reproduir les declaracions, les dades i la informació ambiental que aporten els portaveus polítics o bé, en menor mesura, les entitats civils i els organismes amb responsabilitat energètica o nuclear.

“Ni llegint les 334 notícies publicades sobre el tema és possible fer-se una idea del significat d’instal·lar el magatzem nuclear a Ascó” ha assegurat Camon de forma rotunda. “Els mitjans han caigut en la seva pròpia espiral de reproduir declaracions i contradeclaracions i les batalletes dels opositors i partidaris a la infraestructura i han abdicat de la seva feina de donar elements als lectors per a que es puguin formar una opinió qualificada sobre el tema”, ha afegit, per tot seguit demanar que “informes com aquest serveixin per fer una pressió als mitjans per a que canviïn aquestes dinàmiques, per molt difícil que sigui”.

El diari El Punt és el que ha donat una cobertura més àmplia al tractament de la notícia, tant pel que fa a la cobertura temporal com al volum de peces. L’anàlisi de la suma del total de peces de les quatre capçaleres analitzades, el 41,92% són neutrals, mentre que el 32,63% projecten un ideari favorable que el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) es situï a Ascó i el 25,45% dels textos projecten un ideari en contra. L’ideari favorable és més marcat a El Periódico, seguit de La Vanguardia i l’Avui, que llavors era propietat del Grup Godó. L’excepció es produeix a El Punt, que projecta un ideari en contra. Durant el període analitzat, El Periódico va fer dues editorials que es posicionen a favor de la candidatura d’Ascó. El Punt va fer 7 editorials: 4 neutres i 3 en contra. Cap de les dues editorials publicades a La Vanguardia ni l’única que publica l’Avui es posicionen clarament.

Més enllà dels editorials, però, la publicació de notícies motivades per fets contraris a la ubicació del magatzem de residus a Ascó superen els favorables. El diari que té un percentatge més elevat de cobertura de fets de temàtica contrària és El Punt amb un 41,13%. En segon lloc se situa l’Avui, amb un 29,73%. En tercer lloc es troba La Vanguardia, amb un 25% i per últim El Periódico amb un 19,12%. Cal tenir en compte, però, que hi ha hagut més actes i manifestacions en contra del cementiri nuclear que no pas a favor.

Del total de 334 peces analitzades al llarg d’aquests nou mesos, només s’han detectat 130 textos amb contingut ambiental, menys del 40% del total. La majoria d’aquestes peces apareixen a El Punt, seguit per El Periódico –que les tracta amb major rellevància,- La Vanguardia i, finalment, l’Avui. Els temes ambientals més freqüents han estat, per aquest ordre, aquells relacionats amb els riscos/seguretat, el model energètic i els criteris per descartar o seleccionar candidatures i la situació d’Ascó en relació amb aquests criteris. En el conjunt de notícies ambientals, també han tingut una presència significativa els aspectes relacionats amb el model territorial.

L’informe es pot descarregar aquí