En Pinxo li va dir a en Panxo…

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

I en Panxo va dir a en Pinxo. Aquesta és la dialèctica mediàtica que s’imposarà els propers mesos perquè, senyors, vénen eleccions municipals i, quan s’acosta el dia que el poble sobirà ha d’anar a les urnes, els mitjans de comunicació esdevenen la plataforma idònia pels retrets entre partits. La secció de política dels diaris sembla l’apartat de contactes en la qual els diversos candidats es dediquen a llançar-se missatges. Missatges que, d’altra banda, la majoria de vegades no tenen cap mena d’interès pel lector. I és que, com molt bé va escriure Antoni Bassas a la revista del Col·legi de Periodistes, sembla que “o periodisme o eleccions”.

La qüestió, però, no concerneix només els períodes de campanya electoral, perquè llavors n’hi ha que encara li veurien la utilitat. Com deia Barnils, “Saps que arriba la primavera perquè el Corte Inglés t’ho diu. Si no arriba a ser per la campanya electoral molts no sabrien ni que es celebren eleccions”. El problema va més enllà, el problema és que el periodisme dels nostres dies es sustenta gairebé exclusivament en les declaracions. I això és un peix que es mossega la cua: les fonts informatives comencen a controlar el flux i el subministrament de les declaracions, el periodista esdevé a la mercè d’aquestes i les notícies, basades en la visió parcial i interessada d’aquestes fonts, acaben minoritzant tot l’univers de la notícia.

Un bon antídot per evitar que en aquest període només coneguem què fa en Pinxo a en Panxo i viceversa és que cada mitjà marqui una agenda pròpia. I no vull dir només que els mèdia intentin ampliar els subjectes de les notícies més enllà dels polítics, sinó també tenir criteri propi i decidir què és notícia. Crec que en un món prolífic de mitjans com el nostre, el que marcarà la diferència no serà una bona declaració sinó el bon criteri i una acurada selecció sobre què es publica i que no. I potser algunes de les coses que en Panxo diu a en Pinxo no obririen seccions com les obren…

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.