Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les eleccions cantonals celebrades a l’Estat francès han tornat a marcar una línia divisòria entre els mitjans pensats catalanocèntricament i els fets hispanocèntricament, més enllà de la llengua amb que estan impresos, i han servit per veure com les distàncies entre primers i segons es van escurçant, encara que sigui poc a poc.

Aquestes eleccions eren especialment importants per a la Catalunya Nord, ja que seran les darreres en què els consellers cantonals eren escollits per elecció directa, el que representa que a partir del 2014, aquesta part del país veurà reduïda encara més la seva autonomia, en favor de la capital regional Montpeller. Encara que després la notícia va quedar tapada per l’ascens de l’extrema dreta, dos (1 i 2) dels quatre diaris impresos a Barcelona –tres de cinc si considerem El Punt i l’Avui com a capçaleres diferents- van destacar els resultats nord-catalans dins la seva informació electoral a l’Estat francès. A aquests se li ha de sumar el Diari de Girona que, si bé va ubicar la notícia dins uns genèrics “comicis francesos” tot el text es referia quasi pràcticament als resultats a la Catalunya Nord.

Per la seva banda, El Periódico i La Vanguardia, amb les pàgines d’internacional copades per Japó i Líbia, a penes es van referir al tema. Si bé la diferència d’audiència d’uns i altres és prou significativa, és obvi que fa uns anys ni tan sols s’hauria pogut fer una comparació d’aquest tipus.

En l’àmbit digital el resultat encara és més esperançador, amb mitjans com Vilaweb, Nació Digital, Racó Català o Directe.cat cobrint abastament el tema i amb explicacions sobre la qüestió de la reforma política territorial per a la Catalunya Nord. La nota negativa en aquest apartat la va posar el portal de notícies de la CCMA, 3cat24, qui es va limitar a incloure un paràgraf amb la informació nord-catalana dins una notícia sobre els resultats estatals ja força limitada.

Però aquesta millor cobertura generalitzada no es pot entendre sense el paper jugat per l’ACN, qui ha fet un seguiment exhaustiu de la situació política a les comarques del nord i els seus textos s’han vist reflectits en molts dels mitjans analitzats.

La propera prova per avaluar la força del premsa catalanocèntrica serà el proper 3 d’abril, data de les eleccions andorranes. Ara per ara –quan ja ha començat la campanya electoral- només n’han informat Vilaweb, ACN, 3cat24 i el Diari Segre.