Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Per a la gent a qui li diverteixi trobar errades científiques a les informacions periodístiques, el bloc Malaprensa és d’allò més recomanable. Són els lectors d’aquest bloc els que avisaven, ahir, del “descobriment” que Antena 3 anunciava a la secció de ciència dels seus informatius. A la peça, que no té pèrdua, s’explica, com si és tractés d’una investigació científica, els efectes miraculosos de les cèl·lules mare d’una varietat concreta de pomes –amb la característica concreta d’una llarga durabilitat- per a produir tractaments contra l’envelliment de la pell. Al vídeo hi intervenen, sense identificar, una suposada científica –porta bata blanca,- una altra dona situada davant d’una estanteria plena de productes cosmètics d’una marca determinada i dos testimonis del carrer que corroboren la seva confiança amb el nou descobriment. També s’utilitzen terme científics com “cèl·lules mare” o “epigenètic” sense explicar que volen dir i, naturalment, no es dóna peu a dubtar de la fiabilitat del tractament.

A banda del qüestionable criteri de l’editor a l’hora d’escollir amb quines informacions omple la seva secció científica, la notícia té més punts febles. Per començar difícilment es pot considerar una novetat un fet que ve publicant-se –en castellà- en blocs especialitzats en cosmètica i als webs de les empreses del sector almenys des de maig de l’any passat. Sense comptar que el diari digital swissinfo.ch ja se’n va fer ressò el novembre del 2009.

Però a més, difícilment es pot considerar l’aplicació de cèl·lules mare de la poma per a la regeneració de la pell humana com a notícia científica, senzillament perquè és impossible. Tal i com avisa el professor de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes de la Universitat Politècnica de València, Jose Miguel Mulet Salort, al seu bloc. Mulet explica pedagògicament que “Dir que la poma dura molt de temps fresca per les cèl·lules mare és clavar la pota” i “¿quina relació tenen les arrugues d’una poma amb les de la pell humana? Cap.  (…) químicament no té res a vore l’aspecte ufanós d’una poma amb el de la pell humana”, sobretot per que “una cèl·lula de planta no es pareix gens a una cèl·lula animal”.

En la seva opinió, la tria d’aquesta poma concreta per a fer la crema es deu a les seves propietats simbòliques: “M’aventuro a dir que han escollit un pomer dels Alps tractant d’unir tots els missatges subliminars possibles: Alps-muntanya-natural-sa. ¿I la poma? doncs evoca joventut-pecat original-frescor”.