Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“El govern espanyol diu que no pagarà els diners que reclama la Generalitat per al 2011” és el titular d’obertura de Vilaweb d’aquest matí. Una notícia prou contundent com per encapçalar tots els diaris del Principat a grans caràcters. Enmig de les pitjors retallades en serveis socials mai vistes en l’era autonòmica, en ple debat sobre les balances fiscals i el concert econòmic i davant les contínues exigències de Madrid per a la contenció del dèficit, la ministra espanyol d’economia, Elena Salgado, ha “comunicat formalment al govern de la Generalitat que no pagaria els diners previstos per al 2011, pel pla d’equilibrament econòmic i financer”. Uns 1.400 milions d’euros.

Però de forma sorprenent cap dels diaris impresos a Barcelona reflecteix el fet a les seves edicions digitals –es pot suposar que les de paper ja estaven tancades en el moment de fer-se públic l’anunci. En canvi, el vot de Jordi Pujol a la consulta sobiranista, la “plantada” de Mas-Colell a les demandes de noves retallades i la polèmica entre PSOE i PP per les actes d’ETA ocupen els espais més destacats. Per corroborar alguna altra versió de les greus afirmacions de Vilaweb cal fixar-se en un sotstitular de l’Avui o endinsar-se en el text d’anàlisi de Jordi Barbeta a La Vanguardia. I això que la decisió de la ministra comporta l’incompliment d’una llei.

Però lluny de la seva missió formativa, la tendència general als diaris és mantenir-se aferrats a la seva tradició de transcriure declaracions. Les quatre capçaleres es limiten a publicar en dues notícies separades i correlatives la plantada del Govern davant les exigències de noves retallades i les declaracions del PSC assegurant la inexistència d’aquestes imposicions sense donar cap element als seus lectors –més enllà de la seva tendència ideològica prèvia- per saber qui menteix.

Un lector d’El Periódico publica la seva frustració en un comentari: “¿qui té raó? qui ens enganya? qui ens vol fer veure a galet? qui ens diu la veritat?”. Tota una imatge de la patètica renúncia dels mitjans a fer la seva feina.