Va, fem-ho fàcil

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sempre em desanimo quan faig el primer cop d’ull a la declaració judicial d’un dels molts casos de corrupció que passen pels jutjats de l’Avinguda Alemanya, a Palma. S’hi fa servir un llenguatge recaragolat, ple de subordinades i incoherències. Més que llegir-lo s’ha de desxifrar. Però forma part de la nostra feina, desxifrar la declaració, treure’n una notícia i explicar què s’hi diu de manera que s’entengui, que sigui fàcil de llegir i que cridi l’atenció del lector. Com toca fer amb els discursos de molts polítics, plens d’eufemismes i aigualits amb el dogma d’allò políticament correcte.

I, precisament, perquè ja en tinc prou amb els papers dels jutjats i les declaracions dels diputats i consellers, em revolta trobar-me les mateixes paraules als diaris de les Illes o al meu propi teclat. Eufemismes. Sinònims innecessaris per no dir la paraula de fa cinc línies que, de fet, era la correcta. Tòpics, cultismes innecessaris i llocs comuns. Em pica el braç cada vegada que llegeixo que una cosa es ‘realitza’ i no es ‘fa’. Em surt una erupció quan un acte se ‘celebra’, com si una conferència sobre el futur del turisme hagués de ser una festa. I la miopia em guanya terreny amb les frases de deu línies, cinc verbs i quatre o cinc complements. Aquest cap de setmana no hauria lligat ni amb màscara.

No passa sempre, no ho fa tothom. I jo també hi he caigut i encara ho faig. Per això em dic a mi i a qui em vulgui sentir: va, fem-ho fàcil. Fem-ho fàcil al lector, però també a nosaltres mateixos. Fem-nos-ho fàcil de llegir i d’escriure.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.