Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’escàndol generat per la negativa dels eurodiputats a congelar-se els seus sous i dietes per al 2012 i, fins i tot, negar-se a viatjar en classe turista en els vols inferiors a quatre hores està obrint un espai per a diferents reflexions. La primera i més òbvia és la creixent força de les xarxes socials com a mecanisme de transparència democràtica. Han estat els usuaris de Twitter els que –com una espècie de Wikileaks popular- han fet públic la decisió de l’Eurocambra. I els mitjans clàssics, no sols han anat a remolc de la pressió de la xarxa, sinó que en molts casos han trobat que la notícia era precisament aquesta –la revolta tuitaire- més que no la votació parlamentària.

Però, a més, per a la premsa catalana ha servit d’exemple perfecte per ajudar a entendre quines són les diferències un mitjà pensat en català d’un que únicament n’està escrit. A manca de més diaris que s’hagin fet ressò de la notícia al moment de tancar aquesta edició, és clarament observable l’abisme que hi ha en el tractament que n’han fet l’Ara, per una banda, i El Periódico i el Diario de Mallorca per l’altra. Per al primer són “Quatre eurodiputats dels Països Catalans, els únics de l’Estat disposats a renunciar a volar en primera”. El Periódico en canvi sots-titula: “Dels espanyols, només els catalans Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Oriol Junqueras (ERC) i la mallorquina Rosa Estarás (PP) van votar a favor de viatjar en classe econòmica”. Finalment el Diario de Mallorca i Levante –publiquen un text idèntic- sols parlen dels parlamentaris que van defensar la mesura al sisè paràgraf per referir-se als “eurodiputats espanyols” i identificar-los amb el nom i el partit, sense ubicar-los geogràficament.

Això sí, tots els mitjans coincideixen en accentuar malament el cognom d’Estaràs, doncs ho fan en castellà. Un error habitual en moltes de les referències mediàtiques a la diputada popularista, però que apareix correctament escrit en català al seu perfil oficial al Parlament Europeu.