Al País Valencià plou i fa sol, i prou!

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Que la informació sobre el País Valencià està poc tractada en els mitjans de comunicació fets des del Principat és ben sabut -amb algunes excepcions com pot ser Vilaweb-. N’acabo de fer un mini-experiment pràctic que ho confirma.
He agafat quatre diaris: La Vanguardia (RSS), El Periódico (RSS), l’Ara (RSS) i l’Avui (RSS). He accedit a les seves webs i n’he extret els RSS de les portades per agregar-ne tota la informació que generen en un lector de sindicació (en aquest cas, Google Reader).
A continuació n’he fet una cerca amb les paraules ‘valencia’ i ‘valenciana’, que m’ha donat tots els resultats amb alguna d’aquestes dues paraules (accents inclosos).

Per tant, tenim recopilades les notícies sobre València, País Valencià i Comunitat Valenciana, entre altres. I, què m’he trobat?
De l’1 de gener de 2011 al 2 d’abril de 2011 -període de l’estudi- aquests quatre diaris han publicat en les seves edicions digitals (en portada) un total de (només) 23 notícies. Fent la mateixa cerca amb la paraula ‘Berlusconi’, per exemple, me’n surten gairebé 200.

Si mirem les temàtiques de la informació publicada veiem que la majoria de temes afecten directament al Principat i la resta són els clàssics de corrupció i urbanisme, política valenciana (bàsicament, sobre Camps) i successos.

Al detall, els resultats són aquests: 13 afecten directament al Principat (llengua 2, política anticatalana 5, tancament de TV3 6), 4 a urbanisme i temes judicials per presumpta corrupció (urbanisme 1, justícia 3), 3 a política valenciana, 2 a successos i 1 a economia.

Queda clar, doncs, el què ja sabíem, els principals diaris del Principat no es creuen el país. Com a mínim queda demostrat en aquest petit anàlisi de les seves edicions digitals. M’imagino, sospito, crec, fins i tot m’atreviria a assegurar que al País Valencià han passat altres coses importants que es mereixerien una certa cobertura des dels mitjans principatins. Potser, no, potser mirant El Temps al TN i en alguns diaris, i veient el mapa que s’hi publica, ja en tenim prou… Al País Valencià plou i fa sol, i prou!

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.