Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’#adeuacn de Saül Gordillo al Twitter va rebre, en només unes hores, centenars de respostes i el seu propi nom va arribar a ser “tema del moment” a nivell estatal. És obvi que el cessament del director de l’Agència Catalana de Notícies no és només un canvi de noms i el seu successor arriba amb ordres “d’aprimar” l’ens públic de comunicació i reduir la seva capacitat d’influència. I així ho han entès els centenars de professionals i milers de ciutadans que han rebotat la notícia al seu Twitter, mostrant l’abast de la preocupació sobre el futur de les eines que estan fent possible l’estructuració d’un espai català de comunicació.

En els darrers dies també s’ha fet efectiva la liquidació de Comunicàlia, pertanyent al Consorci Local i Comarcal de Comunicació, dedicada des de fa vuit anys a distribuir continguts audiovisuals en català a les televisions de proximitat i han augmentat les amenaces sobre el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura –que permet una mesura de les audiències arrelada al territori- i el Centre de Documentació Política –que dota les administracions d’una eina analítica pròpia. A això s’hi ha de sumar els atacs patits pels mitjans públics, tant els de la CCMA com els locals, en especial la COMRàdio.

Darrere aquesta voluntat “d’estalviar” –en paraules d’Artur Mas- es pot produir un desmantellament de la infraestructura que ens permet, com a catalans, comunicar-nos i percebre’ns de forma autònoma i ocasionar “un mal irreparable al nostre espai comunicatiu nacional”, tal com adverteix el comunicat emès pel Grup de Periodistes Ramon Barnils –entitat coeditora d’aquest observatori.

Resulta paradoxal que mentre a la societat catalana guanya pes l’opció pel dret a decidir, la Generalitat –governada per un partit que diu donar-hi suport- es dediqui a desmuntar una sèrie d’estructures imprescindibles per exercir-lo, construïdes i consolidades amb gran esforç econòmic i professional durant els darrers anys.