El Periódico: +1

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

S’ha parlat prou de la portada que va publicar El Periódico el divendres 9 d’abril arran de la consulta sobre la independència realitzada a Barcelona. Amb el titular ‘Així, no’ i amb un editorial molt bel·ligerant, el rotatiu del Grup Zeta atacava durament Barcelona Decideix i desqualificava una consulta que, segons deia, “banaltiza la independència” i té “un caràcter estrictament propagandístic”. Alguns independentistes han posat el crit al cel i han carregat contra El Periódico, acusant-lo de ser una eina al servei de l’espanyolisme. Farien bé, però, de no esquinçar-se gaire les vestidures, ans el contrari: els partidaris del dret a l’autodeterminació han de celebrar la portada i l’editorial del diari barceloní com un fet molt positiu.

El tractament que ha fet de la consulta del 10A el rotatiu dirigit per Enric Hernández permet constatar que, a diferència del que passava fa només una dècada, a l’independentisme ja no se’l pot silenciar ni ridiculitzar. Si un dels diaris amb més difusió de Catalunya gasta tinta a portada per desmuntar els arguments dels partidaris de la consulta és perquè el debat sobre el dret d’autodeterminació s’ha ubicat de ple en l’agenda dels mèdia. Avui en dia a l’independentisme, a diferència d’altres èpoques, se l’ha de combatre amb arguments. El que no podem pretendre, perquè seria absurd, és que un mitjà declaradament partidari de la unitat de l’Estat espanyol com El Periódico decideixi dedicar un editorial a la consulta i, a més a més, animi a la participació o a votar ‘sí’. Ja sabem que costa respondre amb racionalitat i respecte a qui t’ha estat minoritzant o fins i tot criminalitzant durant dècades, però si l’independentisme vol esdevenir hegemònic algun dia haurà de tenir més intel·ligència i menys testosterona.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Dit això, és lògic que els partidaris de la consulta critiquin els arguments d’El Periódico per considerar-los inadequats, arrogants, barroers, equivocats, antidemocràtics… Però el diari està en el seu dret de defensar l’Estat espanyol, com els independentistes ho estan de voler un estat català. De fet, si llegim el text amb atenció, veurem que no s’oposa a l’autodeterminació, sinó que es limita a criticar les formes de la consulta i a carregar contra l’oportunisme de determinats partits nacionalistes que, amb aquest tema, juguen a la puta i la ramoneta. A tot independentista li hauria de semblar positiu que el rotatiu hagi inclòs aquest darrer matís, que no han explicitat gaire capçaleres de tendència més catalonocèntrica com l’Ara o l’Avui.

Tinguem perspectiva. El propi titular, ‘Així, no’, no tanca la porta a res. El lector perspicaç entendrà que, si estiguéssim parlant d’una altra mena de referèndum (per exemple, una consulta vinculant, organitzada des de les institucions i amb l’aval de la Unió Europea) el titular podria ser un altre. Per exemple, ‘Així, sí’. Esperem tenir ocasió de comprovar-ho algun dia.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.