Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una nova forma d’abús s’està estenent entre les empreses de comunicació cap als periodistes: els contractes on se’ls exigeix la renúncia total als seus drets com a autors dels seus treballs. O això és, almenys, el que denuncia la Federació Internacional de Periodistes (FIP). La publicació en un mitjà d’un text, una fotografia o un audiovisual no comporta la renúncia dels drets d’autoria sobre aquesta feina i en cas de futures reedicions o de cessions a tercers el periodista manté els seus drets a un reconeixement moral com a autor, a un control de la integritat de la seva feina i a una remuneració adequada per la mateixa.

Aquests drets, reconeguts a nivell internacional per tractats com la Convenció de Berna i la legislació sobre drets d’autor de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual, cada cop són més vulnerats per “un creixement dels contractes abusius en els que els propietaris dels mitjans exigeixen la propietat completa dels drets d’autor que corresponen als periodistes”, segons explica la secretària general de la FIP, Beth Costa, qui ha qualificat aquesta pràctica com “una gran amenaça per a la nostra professió”.

Per denunciar aquesta situació, la FIP –que a casa nostra està representada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, la Unió de Periodistes Valencians i el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears- ha iniciat una campanya aquest darrer 23 d’abril, Dia Internacional del Dret d’Autor. La iniciativa contempla introduir aquest tema en l’acció sindical dels seus afiliats per tal d’incloure el respecte als drets d’autor i la seva remuneració efectiva als convenis col·lectius dels mitjans.