Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Tal com era d’esperar, la victòria electoral dels independentistes escocesos ha estat seguida de forma molt diferent segons els diaris. Mentre a Barcelona la línia divisòria quedava marcada pel tàndem Ara-Avui/El Punt, versus La Vanguardia-El Periódico, a Madrid hi ha hagut una unanimitat generalitzada.

Per als primers ha estat una notícia de portada i que ha merescut nombrosos articles d’opinió i anàlisis de la situació des de divendres fins avui. Per al segon grup el tema ha quedat més esmorteït i, amb excepcions, no va passar de dissabte i ha estat monopolitzat per un discurs monocord que ha superat les suposades diferències ideològiques i territorials de les diferents empreses mediàtiques. El seu relat s’ha centrat en tractar d’equiparar un fet real –l’espectacular victòria d’Alex Salmond- a una sèrie d’hipòtesis interessades, com les enquestes que asseguren que només el 30% dels escocesos són independentistes –mai s’especifica si són les mateixes que no van preveure la majoria absoluta de l’SNP- o que la crisis “havia tombat el mite que països com Islàndia i Irlanda eren la prova que la independència d’Escòcia és viable”, en un article d’El País, titulat maliciosament “Escòcia, abocada a un referèndum d’independència”. Altres encara anaven més lluny i asseguraven –sense cap contrast ni cap més dada- que els drets socials escocesos els paguen els “contribuents d’Anglaterra. Un detall que els nacionalistes s’esmercen en ometre”.

En canvi, i just el mateix dia que el gruix mediàtic madrileny es rebatia furiosament contra la decisió del Tribuna Constitucional espanyol de permetre a Bildu presentar-se a les eleccions, a penes algú va esmentar la decisió del Govern de Londres de permetre l’autodeterminació d’Escòcia. En els casos més generosos el detall va ser nomenat de passada en els articles generals, però a vegades ni això. La manipulació directa, però, va ser obra de l’ABC, qui citava el Primer Ministre britànic, David Cameron, afirmant que “lluitaré amb cada fibra del meu cos per a que Escòcia segueixi formant part del Regne Unit”, sense esmentar que Cameron es referia a fer campanya política pel “no” en un futur referèndum i no a fer trampes jurídiques per impedir-ne la convocatòria. De fet, aquest és l’únic diari de Madrid que ha emmirallat el cas escocès amb el basc, en un article d’opinió publicat ahir. Encara que costa d’entendre què és exactament el que defensa l’articulista no sembla precisament un elogi de la democràcia anglesa.